Aquarium water verversen, conditioneringsmiddel toevoegen. Hoeveel?

Wekelijks ververs ik ongeveer 40 liter van 100 liter van het water in het aquarium. Dit om de nitriet/nitraat waarden (kan nou nooit uit elkaar houden welke van de 2) een beetje laag te houden. Er zitten sluierstaarten en platy's in dus helemaal goed is het nooit te krijgen, maar dat alles terzijde.
Zodra ik het water ververst heb, doe ik er altijd Sera Aquatan conditioneringsmiddel bij. Nou staat er op de verpakking 'bij verversen van water 5 ml sera aquatan per 20 liter water'.

Wat mij nou nooit duidelijk is geworden (omdat meningen verschillen), moet ik hier uitgaan van de totale inhoud van mijn aquarium of van de hoeveelheid nieuw water?

Kortom; 100liter, dus 25ml conditioneringsmiddel toevoegen. Of 40liter nieuw water, dus 10ml conditioneringsmiddel toevoegen?

Weet jij het antwoord?

/2500

10 ml toevoegen, je hoeft alleen het nieuwe water te bereiden. De rest van je aquarium is namelijk al geconditioneerd. Bij sommige middelen - waaronder deze - kan een overdosis trouwens geen kwaad, maar nodig is het dus niet. Het is zowiezo handig om eens teststrips (bv. EasyTest 5 in 1 van JBL) te kopen waarmee je alle waardes (waaronder nitraat en nitriet0 makkelijk in de gaten kan houden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100