Als assistente heb ik in verschillende klinieken en praktijken gewerkt. Mijn ervaring is dat dierenartsen altijd zullen gaan voor de best mogelijke behandeling voor het dier, binnen hun kunnen en kennis. Echter, net als in de humane geneeskunde, zijn er betere en slechtere dierenartsen.
Zorg ervoor dat je een dierenarts hebt die je vertrouwt, naar je luistert en antwoord op je vragen geeft. Wil je weten hoe de dierenarts bekend staat, informeer dan eens bij de lokale dierenwinkels en dierenambulance. Zorg dat je een dierenarts hebt voor gezelschapsdieren. En niet een veearts (hoewel deze term achterhaald is) die gezelschapshuisdieren zoals de hond en kat 'erbij' doet.
Ervaring is kennis!
Ook diergeneesmiddelen worden getest, gekeurd en geregistreerd. Toch komt het voor dat er medicijnen worden voorgeschreven die bijvoorbeeld alleen geregistreerd staan voor de hond, maar ook werkzaam blijken te zijn voor de kat. Ook humane geneesmiddelen worden soms ingezet in de dierenartspraktijk. Ook hier geldt: ervaring is kennis! Vraag naar de bijwerkingen of lees de bijsluiter. De bijsluiter wordt bij diergeneesmiddelen niet standaard bijgeleverd, dus vraag erom! De werking en bijwerking kan echter per diersoort verschillen, dus is niet altijd geregistreerd in de bijsluiter.
Ook een dierenarts heeft een eed afgelegd en is strafbaar als hij zich hier niet aan houdt. Een overtreding hiervan kan ertoe leiden dat de arts zich moet verantwoorden tegenover de tuchtraad.
Of het nu gaat om humane of veterinaire artsen, vertrouw op je gevoel, luister, vraag en ga desnoods naar een ander voor second opinion. Maar heb ook vertrouwen erin dat deze mensen niet voor niks een jarenlange universitaire studie hebben afgelegd om hun liefde voor dieren om te zetten in de best mogelijke zorg voor dieren.
NB Je zegt dat je hond al wat ouder wordt. Vraag bij je dierenarts om een preventieve senioren-checkup! Beter voorkomen dan genezen. En bij beginnende kwaaltjes er vroeg bij zijn!