Wat is het exacte verschil tussen haar en een vacht ?? zie toelichting

zag laatst op Dogs 101 dat poedel geen vacht hebben maar haar !?
waarom heet het bij hun haar en bij andere honden vacht ?
en die mannen uit mexico met die haargroei ziekte , hebben hun nu veel haar of een vacht ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens de Van Dale: vacht de; v(m) -en 1 alle wol die op een schaap zit 2 behaarde huid: de ~ ve geit, koe, hond haar; 1 fijne, buigzame vezels die groeien op de huid van mensen en zoogdieren, m.n. hoofdhaar Een poedel heeft zowel haren als een vacht. Geen idee hoe Dogs 101 er bij komt dat je het bij poedels geen vacht mag noemen, want dit is toch echt de term die over het algemeen ook bij poedels gebruikt wordt. Bij mensen spreekt men eigenlijk niet van vacht, maar kijkend naar de definitie van vacht, zou dit wel van toepassing zijn bij harige types, zoals de Mexicanen, die je omschrijft.

Animal planet en National Geographic hebben verschrikkelijk slechte ondertiteling, wat je daar leest kun je niet geloven omdat de vertaler duidelijk geen idee heeft waar het over gaat. Natuurlijk hebben poedels haren, en een vacht; zou het kunnen zijn dat ze geen ondervacht hebben? Dat is een dikke laag dons-achtige haartjes onder de buitenste laag haar die dan dekhaar genoemd wordt.

Er zijn hondenrassen, de zogenaamde hypoallergene hond bv, waarvan de haargroei niet ophoudt als een haar een paar cm is. Die haren groeien door en moet je knippen. Dat is het verschil.

Hondenvachten bestaan uit 2 soorten haren: onderhaar en bovenhaar. Ookwel onderwol en dekhaar genoemd. Boxer en Dobermann hebben kort dekhaar en geen onderwol. De Poedel heeft haar wat door de onderwol gespiraliseerd wordt. De losse haren blijven door deze spiraal vorm hangen waardoor mensen met een hondenallergie vaak wel een Poedel kunnen houden. Nadeel is dat de losse haren klitten vormen, waardoor de ondervacht vervilt en er dus geknipt of geschoren moet worden. Als je dus naar de betekenis (taalkundig) van de woorden kijkt dan is er verschil tussen vacht en haar, alleen in onze spreektaal worden vacht en haar als hetzelfde gebruikt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100