Waar komt qwerty vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het qwerty toetsenbord stamt uit de tijd van de schrijfmachines. De hamertjes die toen tegen het lint aansloegen, en zo de afdruk op het papier maken raakten bij snel typen weleens in elkaar verstrikt. Om dit tegen te gaan is deze indeling van het toetsenbord gemaakt, die in de engelse taal zo min mogelijk letters heeft die naast elkaar zitten. Zo raken de hamertjes niet verstrikt en kan je snel doortypen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/QWERTY

QWERTY verwijst naar een systeem van indeling van toetsen op toetsenborden en typemachines, waarvan de eerste rij letters begint met de Q, W, E, R, T en Y, en is hiermee de naam van deze toetsenbordindeling. [bewerken] Toetsenbordindeling QWERTY is de standaard toetsenbordindeling in verreweg de meeste landen waar het Latijnse schrift wordt gebruikt. De QWERTY-indeling die in Nederland verreweg het meest voorkomt, is de Amerikaanse. Er bestaat een aparte Nederlandse variant van de QWERTY-indeling maar deze wordt zelden gebruikt. Verder bestaan er vele andere QWERTY-indelingen die speciaal aangepast zijn voor specifieke talen en/of landen. Zo heeft het Spaanse QWERTY-toetsenbord onder andere aparte toetsen voor de Spaanse letter Ñ, voor de Catalaanse letter Ç en voor de Spaanse leestekens ¿ en ¡. Behalve QWERTY zijn er nog enkele andere toetsenbordindelingen, bijvoorbeeld: * AZERTY in Frankrijk en België; * QWERTZ in Duitstalige en een aantal Oost-Europese landen; * Dvorak (DSK), bedacht door August Dvorak, wat ergonomisch beter zou zijn; * Colemak, een moderner alternatief voor Dvorak.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/QWERTY

Zo is de volgorde van de toetsen op een toetsenbord bepaald. De volgorde van de toetsen is bedacht door dezelfde man die in 1874 de eerste commerciële typemachine bouwde: Christopher Sholes. Deze Amerikaanse uitvinder merkte dat bij snel typen de hamertjes van zijn machine tegen elkaar vastliepen. Hij loste dit op door veelgebruikte lettercombinaties in de Engelse taal ( bijvoorbeeld ‘the’) niet naast elkaar op het toetsenbord te plaatsen. Qua vingervlugheid zijn in alle talen nog altijd betere toetsenbordconfiguraties te bedenken. Op een Nederlandstalig bord zou de ‘e’ beter op de middelste rij kunnen liggen. We zijn echter zo gewend geraakt aan het QWERTY-toetsenbord van Sholes, dat deze niet snel vervangen zal worden. AZERTY-toetsenborden zijn speciaal geschikt voor het Frans.

Bronnen:
Quest.

Zie hier: http://www.goeievraag.nl/vraag/gekozen-qwerty-standaard-toetsenborden-abcde.26369 http://www.goeievraag.nl/vraag/gekomen-nederlands-toestenbord-qwerty-belgisch.5120 http://www.goeievraag.nl/vraag/nut-volgorde-toetsen-toetsenbord-qwerty.277 http://www.goeievraag.nl/vraag/toetsenbord-chaotisch.204 http://www.goeievraag.nl/vraag/speciale-tekens-verspreid-toetsenbord.4974 http://www.goeievraag.nl/vraag/letters-toetsenbord.49163 http://www.goeievraag.nl/vraag/toetsen-keyboard-alfabetische-volgorde-ogenschijnlijk.1694

Heel gemakkelijk: De derde rij van een amerikaans toetsenbord staan de letters als volgt: q w e r t y

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100