Hoe haal ik de gegevens van een hardeschijf die geformateerd moet worden?

Ik heb via opdrachtprompt per ongeluk de opdracht format gegeven voor een hele hardeschijf terwijl de bedoeling alleen een partitie was.
Hij stond op 0% nog en toen heb ik het geannuleerd.
Nu als ik de schijf probeer te openen op een andere win7 pc zegt hij dat de schijf eerst geformatteerd moet worden. chkdsk/f lukte ook niet. En Recuva geeft aan dat het niet in staat is het bestandstype vast te stellen.
Ik moet er namelijk nog wat gegevens op veiligstellen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij een format gaat als eerste de indexering er aan. Een quick-format haalt dat er als enige af zelfs. De indexering geeft aan waar alles staat, waar wat begint en waar wat eindigt. Hiervoor heb je (disaster) recovery programs. Die gaan de HDD af, sector voor sector om te kijken wat er op staat. Zolang er niets op nieuw geschreven is, kan je in theorie alles weer terug krijgen. Een goed (gratis) programma hiervoor is Recuva: http://pcsupport.about.com/od/filerecovery/gr/recuva-review.htm om te downloaden: https://www.piriform.com/recuva Er zijn nog vele andere overigens: http://pcsupport.about.com/od/filerecovery/tp/free-file-recovery-programs.htm Ikzelf gebruik hiervoor Stellar Disc Recovery, maar dit is een betaald programma. Een paar dingen om rekening mee te houden: - Je bent je bestandnamen kwijt. Die staan namelijk ook in de indexering - Je hele HDD wordt sector voor sector nagekeken. Afhankelijk van de grootte kan dit zo maar een behoorlijk tijd in beslag nemen (10 uur voor een 1 Tb schijf bij mij). - als de files gezocht zijn, moeten ze gekopieerd worden naar een andere locatie. Dit neemt ook weer behoorlijk wat tijd in beslag en je moet wel een andere HDD beschikbaar hebben (of USB stick, etc). Succes! Toegevoegd na 57 seconden: Indexering heet officieel Master Boot Record. Toegevoegd na 1 uur: Vraag niet goed gelezen, Recuva werkte niet. In de link van vele andere staan nog 16 andere programma's die gratis zijn. Misschien dat er 1 werkt. Wat betreft Stellar Disc Recovery. Ze hebben honderden bestandstypes die ze kunnen herstellen. Je kan het programma gratis downloaden, alleen kan je met de gratis versie niet herstellen. Daarvoor moet je het aankopen. Maar je kan dus wel testen of het bestandstype dat je wilt hebben herstelt kan worden. Daarna kan je altijd nog tot aanschaf over gaan. Hier te downloaden: http://www.stellarinfo.com/disk-recovery.htm

Ik denk dat je met EASUS een eind kunt komen. Een wat technischer programma is Testdisk. Je dat is nog wel te recoveren met de juiste tools.

Bronnen:
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk
http://www.easeus.com/datarecoverywizard/r...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100