Hoe werkt die Microsoft scam precies?

Op het journaal was er dat oplichters zich voordoen als medewerker van Microsoft. Maar spreken zei Nederlands? Hoe weten zij dat je Microsoft gebruikt? Wat gebeurd er als je niet zou betalen?
Ik vraag mij ook oprecht af waarom er toch steeds meer mensen intrappen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ze bellen je - in het Engels - met de mededeling dat volgens hun informatiesysteem je computer gehackt is of dat er een ander probleem met je pc is. Vrijwel iedereen gebruikt Windows, dus de kans is groot dat "Microsoft" raak schiet. De beller is bereid om tegen betaling de zogenaamde problemen te verhelpen. Een leek denkt: "Oei, wat fijn! Help me alsjeblieft." Politie: De beller is op uw geld uit en wil u ertoe verleiden om tegen betaling onveilige software (een virus) op uw pc te installeren. Hiermee krijgt de crimineel toegang tot uw pc en uw bestanden. Daarnaast wordt bijna altijd het bedrag dat u voor de telefonische hulp moet betalen tijdens het betaalproces (ongemerkt) verhoogd. Hier komt u vaak pas later achter wanneer u onraad ruikt of uw bankafschrift onder ogen krijgt. Wanneer u gebeld wordt door de zogenaamde Microsoft medewerker, zal deze u meestal proberen te overtuigen dat u één van de volgende problemen heeft met uw computer: uw virusscanner is niet up-to-date; uw computer bevat een virus; uw computer is gehackt; uw Microsoft-software is niet up-to-date; uw Microsoft-licentie is verlopen; via uw computer zou er naar kinderporno gekeken worden; u heeft nog geen Windows 10 Upgrade. De oplichter zal u vragen om uw pc op te starten om hierop samen software te installeren waarmee hij de controle over uw computer kan overnemen. Verder zal hij u vragen om eventuele virusscanners tijdens het gehele proces uit te zetten. Meestal zal de beller u gedurende het gesprek bestanden op uw computer laten zien waaruit zou blijken dat u een probleem op uw computer heeft. Vervolgens installeert de crimineel software op uw pc of past bestaande software aan. Vaak merkt u dat niet eens door de snelheid waarmee hij werkt of omdat uw beeldscherm even wegvalt. Tot slot komt het moment van afrekenen. Voor de technische ‘hulp’ of bijvoorbeeld het verlengen van uw Microsoft-licentie dient u te betalen. Soms wordt u verzocht om enkele euro’s over te boeken maar veelal gaat het om hogere bedragen, soms tot wel € 500,-. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van wat men u heeft getracht te ‘verkopen’. De oplichter vraagt u om in te loggen op uw internetbankieren of vraagt u om geld over te boeken via iDeal of Western Union. Ook hierbij krijgt u hulp van de beller. Vaak verhoogt de oplichter het afgesproken bedrag ongemerkt tijdens het betaalproces.

Bronnen:
https://www.politie.nl/themas/microsoft-te...

De oplichters bellen hun slachtoffer op met de smoes dat er problemen zijn met hun computer. Zo vragen ze bijvoorbeeld om Windows 8.1 terug te zetten naar Windows 8 of maken ze het slachtoffer wijs dat er een virus op de computer staat en bieden ze hun diensten aan. De oplichters proberen uiteindelijk het slachtoffer vertrouwelijke gegevens te ontfutselen en vragen te surfen naar een bepaalde website. Nadat de gedupeerde de bewuste website heeft bezocht, kunnen de oplichters van op afstand zichzelf toegang geven tot de computer van het slachtoffer. Daarna vragen ze het slachtoffer te betalen voor de bewezen diensten. Indien de gedupeerde niet wil betalen, dringen ze aan of blokkeren ze zelfs de computer. Aangezien ze de kans kregen om kwaadaardige software op de computer van het slachtoffer te installeren, blijft deze onder controle van de oplichters, zelfs zonder dat het slachtoffer dit merkt. Zo kan de gedupeerde in de toekomst opnieuw slachtoffer worden van andere praktijken zoals spionage, oplichting of afpersing. Wat te doen indien je wordt opgebeld? Zowel Microsoft als de federale politie vragen de burgers met aandrang niet in te gaan op deze telefoontjes. “Informatie over beveiligingsincidenten of updates van beveiligingssoftware sturen we via e-mail naar abonnees van ons programma voor beveiligingsberichten. Onze helpdesk zal hiervoor nooit proactief naar eindgebruikers bellen en al zeker nooit persoonlijke gegevens vragen of gebruikers laten betalen. Doordat software steeds beter beveiligd is, hebben cybercriminelen minder succes om computers ongemerkt te infecteren met malware. Vandaar dat ze personen bellen om hun veiligheid prijs te geven of hen de slechte software te laten installeren”, reageert Caroline Wouters, bij Microsoft verantwoordelijk voor de klantentevredenheid. De Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de federale gerechtelijke politie raadt aan de telefoon gewoon in te haken en in geen geval de opgedragen opdrachten uit te voeren. Er wordt ook uitdrukkelijk gevraagd zeker geen gevoelige informatie te geven via telefoon (zoals gebruikersnamen, wachtwoorden of kredietkaart- of bankgegevens). Wat te doen indien je computer al onder controle is geweest van de oplichters? Indien je al toegang tot je computer hebt gegeven, koppel dan de computer onmiddellijk los van het internet en voer een volledige scan uit met een recente en up-to-date virusscanner en verwijder de ontdekte malware. Je kan indien nodig je computer ook opnieuw la

Bronnen:
https://news.microsoft.com/nl-be/microsoft...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100