Wanneer er gefraudeerd wordt met bijvoorbeeld een spookfactuur, kan de rekeninghouder dan niet simpelweg achterhaald worden?

Zojuist de zoveelste spookfactuur ontvangen via de mail, zogenaamd van het CJIB met een Nederlands SNS IBAN. Ik kan me niet voorstellen dat dit zo makkelijk moet zijn voor criminelen. Hoe simpel moet het zijn voor instanties om de personen achter zo'n IBAN in de kraag te vatten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het achterhalen is niet het probleem. Daarmee is nog niet gezegd dat die rekeninghouder achter deze vorm van criminaliteit zit. De "grote baas" kan heel iemand anders zijn. Oplichters aanpakken is moeilijker dan het lijkt.

De rekeninghouder is vaak zo achterhaald, maar dit is meestal een 'geldezel', iemand die zo dom is geweest zijn bankrekening/bankpas uit te lenen aan criminelen (vaak wordt de rekening meteen contant leeggepind na de frauduleuze overschrijving). Dit uitlenen van een rekening/pas is niet alleen strafbaar, ook komt deze geldezel op een zwarte lijst en kan niet meer een normale rekening openen of gebruiken.

Bronnen:
https://www.pasopjepas.nl/index.php?p=930609

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100