Kan de bliksem inslaan op een laptop?

De bliksem kan inslaan op elektrische apparaten, maar kan hij ook inslaan op een laptop die niet in het stopcontact zit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, als hij met een netwerkkabel aan je modem vastzit. Nee, als hij zonder kabels helemaal los staat. Het gaat er echt om of hij via metaal contact maakt met iets waar bliksem in zou kunnen slaan. Of dat een USB, voeding, netwerkkabel of iets anders is, maakt geen verschil. Geen metaal-contact = geen inslag. Overigens slaat in NL best weinig bliksem in. In een afgelegen dorp in Frankrijk waar de stroomkabels boven de grond lopen, is dat risico aannemelijk. In Nederland is het theoretisch mogelijk - maar de kans is best klein omdat de meeste van onze kabels ondergronds lopen.

Als de bliksem dicht bij inslaat, bijvoorbeeld op een bliksemafleider die aan het huis zit, kan elektrische apparatuur die aanstaat toch beïnvloed worden door de bliksem. Ik heb het gehad met mijn draadloze radio op batterijen, die was niet aangesloten op het stroomnet maar toen de bliksem insloeg in ons huis was de radio (wekker) ook kapot.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100