Is het harvesten van MSN-passwords illegaal?

Celtopia harvest MSN-gebruikersnamen en passwords met de 'je hebt een geheim berichtje ontvangen van ...'-scam. Deze scam is momenteel weer erg populair in verband met Valentijnsdag. Als je hierop reageert (en inlogt op hun pagina) wordt jouw gebruikersnaam en password geregistreerd in een database. Dit is toch illegaal? Wie doet hier wat aan?

Toegevoegd na 34 minuten:
Zelf stink ik hier sinds de 'happy new year'-worm van 1999 niet meer in, maar je zou ze de kost moeten geven die er wel intrappen, en dan heb ik het echt niet alleen over kinderen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij het beantwoorden van deze vraag stel ik mezelf een aantal vragen. Ten eerste vraag ik me af of de door deze vorm van phishing (want zo heet dat) verkregen gegevens iets kunnen opleveren. Dus of er geld voor gevraagd zou kunnen worden als je iemand een bestand van zeg 20.000 gebruikersnamen en wachtwoorden zou verkopen. Ik denk dat het antwoord daarop positief is. Dan kom je op de wet uit, ik vroeg me af is dit bij wet verboden? Ik kwam uit op artikel 326 Wetboek van Strafrecht, dat luidt als volgt: __________________________________________________ Hij die, met het oogmerk om zich of een ander wederrechtelijk te bevoordelen, hetzij door het aannemen van een valse naam of van een valse hoedanigheid, hetzij door listige kunstgrepen, hetzij door een samenweefsel van verdichtsels, iemand beweegt tot de afgifte van enig goed, tot het ter beschikking stellen van gegevens met geldswaarde in het handelsverkeer, tot het aangaan van een schuld of tot het teniet doen van een inschuld, wordt, als schuldig aan oplichting, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste 4 jaren of geldboete van de vijfde categorie. __________________________________________________ Gaat het hier om het aannemen van een valse hoedanigheid of naam? Ja zou ik zeggen. Wordt je bewogen tot de afgifte van gegevens met geldswaarde in het handelsverkeer? Ik zu zeggen van wel. Mijn conclusie (als leek op dit gebied) is dan ook ja, het gaat hier om een misdrijf.

Het wachtwoord wordt niet gestolen, maar vrijwillig opgegeven door de eigenaar van de mailbox. Illegaal is het niet, maar smerig is het wel. Ik zou ook graag zien dat dit stopt, want je loopt eenvoudig in deze val.

Tja, er wordt wel wat gedaan, maar virussen zijn ook illegaal en ga zo maar door, dus als ze er weer eentje hebben gepakt, zijn er ook alweer nieuwe. Dus gewoon goed opletten en een goede scanner gebruiken zoals Avast!

Bronnen:
http://www.avast.nl/avast_antivirus_produc...

Zoals gezegd is dit phishing. Dat wordt gezien als ongewenst. Of het strafbaar is is weer wat anders. Hier ben je afhankelijk van de wetgeving en die is in bijna elk land verschillend. Feit is wel dat veel wetgeving nog niet goed toegerust is op dit soort digitale overtredingen of misdrijven. Het wordt dan erg lastig als de bron in land A zit en het slachtoffer in land B. Zelfs al heb je verdragen tussen land A en B dan nog is het een kwestie van bewijsvoering. Goed opletten is de enige remedie voorlopig. Sommige browsers waarschuwen als de link waar je op klikt je feitelijk naar een andere site stuurt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100