Is internetbankieren via een app onveiliger als je onderweg bent, dan als je thuis achter een vaste computer zit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, aangezien het beide met een SSL(TLS) verbinding werkt. Deze werken met versleutel-technieken die niet te kraken zijn (in de nabije toekomst althans). Let wel op eventuele certificaat-waarschuwingen die je kunt krijgen bij inloggen!

Zolang je de originele door je bank ontwikkelde (!) app gebruikt is het ongeveer even veilig. De bank zal geen apps vrijgeven die niet voldoende veilig zijn. Let wel op dat er veel apps in omloop zijn die van je bank afkomstig LIJKEN te zijn. Die zijn natuurlijk compleet onbetrouwbaar omdat er geheel geen controle is of er in de app geen dingen zijn ingebouwd die er niet im horen.

Als je op een onbekend wifi netwerk zit, kan een aanvaller een zogenaamde man-in-middle attack doen. Daarmee kan ook je SSL verbinding worden verbroken. Je web browser zal in dat geval een foutmelding geven over het SSL certificaat, of een App een foutmelding zal geven, niet zal werken, of gewoon stilletjes doorgaat zal aan de App liggen. Ik ga er vanuit dat een bankieren app niet zal werken als het SSL certificaat niet werkt, maar ik heb het niet getest dus geef geen garanties. Wees je dus bewust van de risicos

In het kort: thuis is beter. In het lang: Er zijn hier 2 variabelen. 1. gebruik je onderweg het GSM netwerk of het wifi van een ander? 2. Gebruik je TAN/SMS codes om je betaling te verifieren? In het eerste geval is het gebruik van het GSM netwerk veiliger dan welk wifi dan ook. Het wordt door profesionals beheerd, waar wifi meestal door amateurs is opgezet. Op een GSM netwerk zijn alleen maar geauthenticeerde apparaten, op een wifi netwerk kan jan en alleman verbinden [en dus rommelen met jouw verbinding naar de bank]. Bij deel twee is het gebruiken van je eigen [een vaste] computer om te bankieren 1 deel van de transactie omdat je bij een betaling een TAN/SMS code moet gebruiken om je betaling daadwerkelijk uit te voeren. Het goede daarvan is dat er 2 verschillende methodes worden gebruikt om de transactie te beveiligen, jouw gebruikersnaam/password op je computer en de code die via het GSM netwerk komt. Als je een telefoon app gebruikt dan is er automatisch nog maar 1 route & apparaat bij betrokken. Dat maakt het voor de boeven eenvoudiger omdat bij het inbreken op jouw telefoon ze direct alle verbinden onder controle hebben. Daarom is het totale bedrag dat je via een telefoon applicatie mag overmaken ook altijd beperkt [tot ongeveer 1000 euro]. Het veiligst is en blijft verschillende netwerken, met verschillende apparaten te gebruiken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100