Zijn Torrents of BitTorrents nu eigenlijk legaal of niet? (in 2017)

Dus, hier ga ik de vraag eens een keer deftig en helemaal volledig stellen: Is het downloaden van Torrents nu legaal of niet? (in 2017)

Na wat research op het internet weet de werking van torrents, nl. dat je een bestand kan downloaden via torrents, dan heb je dit in je computer zitten en wordt dat bestand geupload vanaf jouw computer naar andere computers. Dus hoe meer computers er een bestand hebben, hoe sneller er anderen dit zullen kunnen downloaden.

Dit wordt vooral gebruikt voor materiaal te downloaden dat auteursrechtelijk beschermd is (zoals films, muziek,...). Ik weet ook dat er sommige games op deze mannier geüpdatet worden, maar dit zal zowiso legaal zijn. En dat is er nog non-auteursrechtelijk materiaal, zoals kleinere docomenten, die je dan zou kunnen downloaden. Maar ik zie nog niemand een bestand uploaden en dan al zijn vrienden dat via torrents downloaden.

Die laatste 2 gevallen omvatten slechts 0.1% van het hele torrent-netwerk, dus die zijn nu te verwaarlozen.

Laten we dus zeggen dat ik een film download (via torrents uiteraard). Deze komt dan ergens op mijn computer terecht. Nu bevat mijn computer dus dit bestand en kunnen andere mensen datzelfde bestand gedeeltelijk via mijn computer downloaden. Maar het is juist illegaal om dat materiaal terug te verspreiden, dus die laatste stap. Stel nu dat ik de desbetreffende film snel op een externe harde schijf zet, of verplaats naar een andere map, is dat dan strafbaar of niet?

Bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Torrents downloaden en de verwijzingen die in de torrent staat zijn opzich niet illegaal, echter bevat deze torrent auteursrechtelijk materiaal dan is het wel strafbaar. Het downloaden was lange tijd niet strafbaar, maar sinds een aantal (hypocriete) organisaties zoals Brein zich er tegenaan ging bemoeien is het downloaden sinds april 2016 strafbaar geworden, echter wordt het nog steeds gedoogd want de internet politie heeft op dit moment wel wat beters te doen. Echter baseert het p2p torrent netwerk zich op het principe dat wat je download ook weer uploadt naar andere cliënten, zo houd je namelijk het bestand in stand en gezond. En daar zit meteen ook de crux, want uploaden van auteursrechtelijk materiaal is wél strafbaar en heel éénvoudig te herleiden tot jouw IP adres. (Echter geen probleem als je provider Bits of freedom hoog in het vaandel heeft staan) Dus verspreid jij een torrent met een video van je moeder in de moestuin aardappels rooien dan is er niks aan de hand... Probeer je John Wick II neer te halen, tja dan bestaat er een kansje dat je een briefje in de bus krijgt van Brein.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100