bestaat er een muzieknoteringsprogramma waarbij je bladmuziek in kan scannen en er dan dingen mee kan doen? Bijv. transponeren?

Ik gebruik nu Musescore, maar dan moet ik zelf handmatig muziek invoeren om later te kunnen bewerken. Ik zou heel blij zijn als dat niet hoefde.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit kan wel in Musescore. File > Import PDF. (Bestand PDF importeren) Je moet hiervoor je bestand inscannen als PDF. Vervolgens ga je naar deze link: https://musescore.com/import en dan vertaalt hij het automatisch in bladmuziek. Zie hier een video ter verduidelijking : https://www.youtube.com/watch?v=p-lLuR8hFsQ Het resultaat wat met de functie in Musescore behaald kan worden, varieert alleen nogal. Ik heb hem wel eens geprobeerd en het levert vooral goede resultaten op bij bladmuziek die met de computer gemaakt is en niet al te ingewikkeld is, maar je kunt het altijd proberen. De scanfunctie van Musescore gebruikt het gratis programma Audiveris (maar dit programma hoef je niet op je computer geinstalleerd te hebben om de scanfunctie te kunnen gebruiken.) Hier meer informatie over Audiveris: https://audiveris.kenai.com/ Als je betere resultaten wilt van OMR (Optical Music Recognition), dan zijn er ook betaalde programma's beschikbaar voor de computer zoals PhotoScore, SmartScore, capella-scan, SharpEye Music Reader en mobiele apps beschikbaar. Notateme Now is een voorbeeld van een Android app. Het resultaat kan vervolgens nog nabewerkt worden met het scanprogramma zelf, of met een muzieknotatieprogramma naar keuze. Een voorwaarde is dat het muzieknotatie dan wel het bestandsformaat MusicXML kan openen, maar dat doet bijna ieder muzieknotatieprogramma. Ook heb je nog PDFtoMusic Pro, dit kun je het beste gebruiken als je bladmuziek in probeert te scannen, die gemaakt is met een muzieknotatieprogramma. Hier links naar bovenstaande programma's/app: http://www.neuratron.com/photoscore.htm <- Photoscore http://www.musitek.com/compare.html -< Smartscore http://www.visiv.co.uk/ <- Sharpeye https://play.google.com/store/apps/details?id=com.neuratron.notatemenow <- Notatemenow (Finale en Sibelius zijn trouwens muzieknotatieprogramma's, maar de scanprogramma's hierboven werken ook allemaal samen met MuseScore) Toegevoegd na 4 minuten: Je moet dus naar de link https://musescore.com/import gaan, dan inloggen en dan kun je het bestand dat je probeert in te scannen daar uploaden, vervolgens kun je het resultaat downloaden en kun je het muziekstuk openen in Musescore.

Ja, dat kan met het programma Finale. Dat zul je echter moeten kopen. Toegevoegd na 59 minuten: Als je in het bezit bent van een iPad dan is er nog een andere mogelijkheid: de app NotateMe. Je maakt dan met je iPad een foto van een bladmuziekpagina en kunt deze daarna afspelen en bewerken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100