Mogen youtube filmpjes voor commerciele doeleinden worden gebruikt?

Goedemiddag,

Voor commerciële doeleinden wil ik een filmpje dat ik op YouTube heb gevonden gebruiken om te delen op andere social media zoals Twitter.
Nu vraag ik mij af, mag ik deze zomaar gebruiken? Onderaan het filmpje staan wel allerlei mogelijkheden om het filmpje te delen, maar ik wil zeker weten of deelopties ook van toepassing zijn voor commerciële doeleinden.
Indien je een YouTube filmpje niet zomaar mag gebruiken, waar kan ik zien wanneer ik een filmpje wel of niet mag delen?

Alvast bedankt!
Groeten,
Laura

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je het YouTube-filmpje wilt gebruiken voor commerciële doeleinden wilt gebruiken moet je hier toestemming voor vragen aan de eigenaar. Dit verschilt per filmpje, en per licentie. YouTube kent twee licenties, de standaard YouTube-licentie en de CC BY-licentie. Je komt er achter welke licentie het filmpje heeft door op "Meer Weergeven" te klikken. De standaard YouTube-licentie houdt in dat YouTube recht heeft om het op hun website te zetten en in de miniatuurspeler op andere websites af te laten spelen. Met de CC BY-licentie mag je de video gewoon gebruiken gebruiken, ook commercieel, maar wel met naamsvermelding. Dus mag je de video delen? Ja! Mag je het voor commerciële doeleinden gebruiken? Niet zo lang de eigenaar van het filmpje het je verbied. Ik hoop dat dit het wat duidelijker maakt! Groeten, Max.

Bronnen:
http://creativecommons.nl/uitleg/
https://www.youtube.com/static?gl=NL&templ...

Beste Laura, Volgens YouTube mag je YouTube video's van anderen delen, maar je mag deze niet overnemen. Dat heet copyright (ook wel bekend als auteursrecht). Dit betekend dat je wél via de `share´ knoppen de video mag delen, maar dat je de video niet onder jouw naam mag gebruiken. Het is natuurlijk logisch dat als iemand anders iets maakt, je niet kunt zeggen dat jij het hebt geproduceerd. Kortom, je mag de video delen via elk sociaal netwerk, zonder dat jouw naam eronder staat of jij er geld aan kan verdienen. Voor meer informatie over auteursrecht kun je naar de site van YouTube gaan (staat in de bron). Met vriendelijke groeten, -Sebastiaan

Bronnen:
https://www.youtube.com/yt/copyright/nl/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100