Hoe vind ik de juiste RGB-waarden voor een stapsgewijs kleurverloop?

Ik werk in Excel vaak met gegevens die in een aantal categorieën vallen. Soms zijn dat 5 categorieën, soms wel 20.

Nu wil ik elke categorie een eigen kleur geven.

Stel dat er 15 categorieën zijn. Ik wil dan 15 kleuren hebben die een "natuurlijk verloop" hebben. Bijvoorbeeld van groen (veilig) via geel naar rood (riskant), of van blauw (koud) naar rood (heet). Of een ander verloop dat enigzins "natuurlijk" / "logisch" aanvoelt.

Mijn wensen voor de kleuren zijn:
--   Natuurlijk aanvoelend verloop (bijv. groen-->rood, of blauw-->rood).
--   Een gelijkmatig verloop, zonder vreemde "sprongen".
--   Twee naburige kleuren zijn even goed van elkaar te onderscheiden.
--   Als je één kleur ziet, "voel" je direct waar hij thuishoort in de serie.

Is er een manier om zo'n kleurverloop te maken, dat wil zeggen: is er een manier om, als ik N categorieën heb, voor elke categorie een geschikte RGB-kleur te vinden?

Zo ja, op welke manier doe ik dat?

Zo nee, waar kan ik voorbeelden geven van een dergelijk "natuurlijk" kleurverloop?
 

Toegevoegd na 2 minuten:
 
Hieronder een voobeeld dat ik even in elkaar heb geknutseld. Het geeft redelijk aan wat ik bedoel, maar ik ben niet helemaal tevreden over deze kleuren. Vooral het lichtgeel en het geel liggen te dicht bij elkaar naar mijn zin, en ook van oranjerood naar bruinrood zijn de overgangen "kleiner" dan in de andere delen van dit palet.

Het is dus niet precies wat ik wil hebben, maar het geeft wel de richting aan waarin ik aan het zoeken ben.
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Beste Cryofiel. Je kunt natuurlijk zelf een verloop uitrekenen, maar er zijn online diverse tools beschikbaar die voor jou een kleurverloop uitrekenen. Dat hoef je niet zelf te doen. Een van die sites is bij voorbeeld deze: http://www.perbang.dk/rgbgradient/ De site is eenvoudig in het gebruik en intuïtief opgezet. Je komt er vast wel uit. Groet, Rose...

Het meest logische is uitgaan van HSB waarden. Niet van RGB waarden. Een consistent kleurverloop krijg je met: Brightness(intensiteit) 120 Saturation(verzadiging) 240 Hue(tint) in de range 0-160 (Rood...Geel...Groen...Cyan...Blauw) Of je gaat juist uit van een aantal kleuren, en binnen de groep varieer je de saturatie. Die waarden moet je omrekenen naar RGB waarden. Maar dat geeft problemen. In je voorbeeld maak je er al een rommeltje van door met de helderheid te varieren. (Het linker blauw heeft lage intensiteit. Het rechter bruin is lage intensiteit rood.) Wat het oog verschillend of juist bijna hetzelfde vindt laat zich niet logisch vertalen.

Ik heb een soortgelijk probleem opgelost door de kleuren van de regenboog te gebruiken. In de regenboog zitten kleuren van oplopende golflengte naast elkaar. Je moet dus een functie hebben die golflengte van zichtbaar licht (van 400nm naar pakweg 700 nm) omzet naar RGB. Zo'n functie heb ik in c#. Misschien kun je hem porteren naar VBS...

Bronnen:
http://www.expertcore.org/viewtopic.php?st...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100