Moet je je gebruikersnaam voor Internetbankieren geheimhouden?

Elke bank waarschuwt dat je je wachtwoord voor Internetbankieren geheim moet houden, en dat het niet makkelijk te raden mag zijn.

Hoe zit het met je gebruikersnaam?

Bij veel banken wordt je toegang geblokkeerd als je drie keer een verkeerd wachtwoord intypt. Stel nu dat ik Cryofiel kies als gebruikersnaam bij Internetbankieren - dan kan iedere malloot mij een loer draaien door drie keer proberen in te loggen met Cryofiel als gebruikersnaam en LekkerZieken als wachtwoord. Dan is mijn toegang geblokkeerd; daar heb ik last van, en de bank ook.

Waarom waarschuwen de banken niet dat je je gebruikersnaam geheim moet houden, en dat je gebruikersnaam niet makkelijk te raden mag zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Daar heb je inderdaad last van, maar meer niet. Ze komen nog steeds je account niet binnen, als je niet met je wachtwoord te koop loopt. Bij de ING bestaat je gebruikersnaam overigens uit een cijfercombinatie.

hoe meer je geheim houd des beter

Ik weet niet hoe gevaarlijk het is als mensen je gebruikersnaam weten. Maar ik weet wel dat veiligheid vaak in conflict staat met gebruikvriendelijkheid. Bijvoorbeeld bij wachtwoorden is eentje met minstens 10 tekens, een combinatie van kleine letters, hoofdletters en cijfers, en geen overeenkomsten met je andere wachtwoorden het veiligst. Maar dat is voor veel mensen onwijs onhandig, niet te onthouden als je voor meerdere dingen zo'n moeilijk wachtwoord moet hebben. Gevolg is dan dat mensen bijvoorbeeld briefjes bij zich gaan dragen of in huis gaan leggen met daarop hun wachtwoorden, of voor alles precies hetzelfde wachtwoord gaan gebruiken, waardoor die superveiligheid in 1 klap omslaat naar superonveiligheid. De beveiliging haalt zichzelf gewoon onderuit als het geen rekening houdt met of mensen het wel aankunnen. En bedrijven houden daar wel rekening mee, door te kiezen voor een beveiliging die iets minder betrouwbaar is, maar wel gebruiksvriendelijk genoeg om hem die veiligheid tenminste in stand te houden. Door bijvoorbeeld niet een wachtwoord te eisen dat 10 tekens lang is en cijfers en ook nog eens hoofdletters bevat, maar genoegen te nemen met eentje van 6 tekens, dat geen hoofdletters hoeft te bevatten. Ik weet niet of dat de reden is dat banken niet zeggen dat je je gebruikersnaam geheim moet houden en je het gewoon op je computer mag opslaan, maar ik kan me wel voorstellen dat dit meespeelt.

Dat zou ik wel doen he, Je weet maar nooit.!!

Ik heb ze wel zien waarschuwen hoor. In de tijd van de Postbank, was dit heel gewoon. Bij ING heb ik het nog niet gehoord. Ik heb zo wie zo geen gebruikersnaam en wachtwoord welke men kan uitspreken. Beide laat ik genereren door een password generator. Deze onthoudt ik dan door ze in een database te stoppen, welke ook weer beveiligd is. Voordeel is dat ik niet hoef te type en ook een keylogger geen nut heeft bij mij. Nadeel is dat ik altijd die database nodig heb, dus is goede backup absoluut noodzakelijk. De postbank maakte die waarschuwing en het heeft ook wel eens in een blad gestaan. Precies zoals jij zegt, dat na 3x toegang is geblokkeerd. Ook stond men dan bij de brievenbus het nieuwe wachtwoord op te wachten. Niet alle banken laten hun gebruikersnaam ook instellen door de klant. Dat is erg jammer.

Ben ik dan de enige die geen gebruikersnaam voor internetbankieren heeft? Bij mijn banken (Rabo & ABN) is mijn rekeningnummer in combinatie met het pasnummer mijn gebruikersnaam en met behulp van zo'n extern apparaatje genereer ik dan een code (wachtwoord) dat alleen voor die sessie van toepassing is. Tja en in het geval van bovengenoemde banken kun je je gebruikersnaam dus maar half (alleen het pasnummer) geheim houden. Je hoeft maar eens op marktplaats te handelen en mensen kennen je rekeningnummer al. Maar goed, je schetst hierboven een probleem. Het enige probleem is eigenlijk dat jij dan geblokkeerd bent en zelf contact met de bank moet opnemen, wat meer tijd kost dan waar je zin in hebt. De andere gebruiker zal je rekening niet in kunnen komen (tenzij hij/zij heel erg goed is in gokken).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100