Hoe kan ik mijn WiFi signaal in appartementencomplex (veel WiFi signalen) verbeteren?

Sinds kort digitaal abonnement op ZIggo aangesloten (voorheen analoog). Daarbij kwam een standaard modem met router van Ziggo. Helaas heeft dit geen verbetering in het bereik van de WIFi gebracht (voorheen ook slecht bereik) Het is zelfs verslechterd. Een scan met WiFi analyzer leert dat in haar appartement heel erg veel storing is van andere (Ziggo) wifi routers. Het advies kanaal was kanaal 14, welke helaas niet valt in te stellen op de Ziggo router. Hoe verbeter ik het beste het bereik. Een 5ghz router? Bijgesloten een grafiek van de WiFi analyzer.

Weet jij het antwoord?

/2500

De standaard geleverde modems met router zijn in de regel geen topproducten. Een andere router zou dus een oplossing zijn. Op de verschillende vergelijkingssites kun je de ervaringen van anderen lezen of de kwaliteit van zo'n router. Een andere oplossing zou een repeater kunnen zijn, welke je op een strategische plek (door proberen te bepalen) neer zet, deze kan ook de algehele kwaliteit van je signaal verbeteren.

Kijk eens met INSSIDER (gratis, zie bron) of al deze routers op een zelfde kanaal zitten. Als dit zo is zou je deze kunnen verzetten naar een ander kanaal (het liefst 1,6 of 11 ivm overlap). Helaas is dit blijkbaar niet in te stellen in de meegeleverde router. Je zou dan kunnen overwegen om een andere router of een accesspoint te kopen. Over het algemeen zullen alle kanalen wel redelijk gevuld zijn op 2.4 GHz. Je zou bij de koop van een router of accesspoint kunnen letten op een router die 2.4 GHz én 5 GHz tegelijk ondersteunt (dualband). Dit is vooral handig omdat nog niet alle apparaten 5GHz aankunnen, deze oudere apparaten kunnen dan dus de 2.4 GHz band gebruiken. Op deze site van UPC staat een tabel met de voor- en nadelen van de verschillende frequenties https://vragen.upc.nl/app/answers/detail/a_id/1222/~/kanaal-en-frequentie-modem-en-router.

Bronnen:
http://www.metageek.net/products/inssider/

Zoals je al schreef is het kanaal belangrijk, jouw uitzendende kanaal van je access point (onderdeel voor wifi in het apparaat van Ziggo) moet, indien mogelijk niet of zo min mogelijk andere access points hebben op hetzelfde kanaal. Elk kanaal heeft een bepaalde overlap met andere kanalen naast hem, ideale kanalen zijn 1,6 en 11 omdat zij elkaar niet raken qua frequentie. (Zie tekening bijgevoegd) Het "probleem" is dat jij je kanaal netjes kunt instellen, maar als je buren dat niet doen, dan heb jij daar alsnog last van... Wat voor kanalen nog meer actief zijn is te vinden met het programma inssider (gratis) (misschien al de tool die je liet zien, of kan dat daar ook mee). Het access point staat vaak ingesteld dat het apparaat automatisch het sterkste kanaal kiest. Dit lijkt handig, maar jouw computer of andere apparaten die gebruik maken van de Internet verbinding die "verwachten" vaak constant hetzelfde signaal (zeker met een wifi repeater!) en hebben pas laat door indien dit wijzigt, waardoor de doorvoersnelheid omlaag gaat. Vandaar dat het vast instellen van een kanaal aan te raden is. Wat ook nog vaak te selecteren is of er op 20 of 40 MHz wordt uitgezonden. Vaak is 20 al geselecteerd en is dit ook aan te raden. Bij de opties is vaak ook de "802.11 N" mogelijk, om de theoretische 300 megabits te halen (praktijk is vaak max 50 Mbit). Dit werk met 2 frequenties, de standaard 2,4 Ghz en de rustigere 5 GHz. Nieuwere apparaten ondersteunen de 5 GHz (veel oudere apparaten niet, iPhone 4 bijv al niet) dan kan je inderdaad overwegen om alleen 5 Ghz te kiezen, dit is rustiger en het bereik (frequenties) is breder. Encryptie is belangrijk voor versleuteling van je verkeer en anderen tegen te houden van jouw internet gebruik te maken. Vaak staat standaard WPA2 AES/TKIP aan, de laatste optie is niet meer nodig en kan storing geven. WPA2 AES is dus aan te raden. Ook een factor die soms nog aanstaat in je modem is WPS, een mogelijkheid om eenvoudiger te verbinden met je access-point van Ziggo, maar ook storing geeft en ook qua beveiliging niet goed is (aan te raden is om dit uit te zetten) Verder is de plaatsing van belang van je access-point. Zit je in de buurt van het access point? Zijn er storende apparaten (draadloze telefoons, afstandsbedieningen, magnetron?) of storende factoren (dikke muren, glas, ijzerwerk) vlakbij? Veel is afhankelijk van je buren... Maar ik neem aan dat deze tips wel wat verandering moeten kunnen bieden ;)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100