Wat moet ik doen als ik een vermoedelijk vals internet bankieren inlog schem krijg via mijn email?

Weet jij het antwoord?

/2500

De bank inlichten! En eventueel de politie....

De bank vraagt nooit om uw TAN-codes of inlogcodes. Niet per e-mail, telefoon of op een andere manier. Mocht u benaderd zijn of worden met een dergelijke vraag, geef deze gegevens dan niet. Als u niet op deze e-mail heeft gereageerd, is er niets aan de hand. Uw gegevens zijn nog steeds veilig. Als u wel op de link in de e-mail heeft geklikt en uw persoonlijke gegevens heeft ingevuld, dan moet u contact op nemen met de bank. Toegevoegd na 24 minuten: Deze e-mail kan je het best verwijderen.

Er zijn een aantal stappen die je moet volgen omdat je waarschijnlijk al geklikt hebt op de link in de mail. Stap 1: Ga naar http://www.hitmanpro.nl en laat je computer volledig scannen. Vaak wordt er bij deze cloaking sites zoals valse bank inlogpagina's ook spyware geinstalleerd zoals keyloggers en trackers. Hiermee kan de maker van deze spyware al je handelingen volgen op internet. Ik raad je aan om ook de scan van hitmanpro.nl uit te voeren in de veilige modus van Windows. Stap 2: Stuur de email door naar een contactpersoon bij de bank en doe eventueel aangifte bij de politie. Dit is de enige manier om dit soort praktijken tegen te gaan. Stap 3: Klik nooit meer op verdachte links in mails die je niet vertrouwd. Controleer ook altijd of een beveiligde website begint met https:// ipv http:// . Die s in https staat voor een beveiligde omgeving.

Wat je moet doen is in ieder geval geen enkele transactie. Als je een mail van de bank krijgt met het verzoek in te loggen, dan moet je NOOIT via de link in die mail naar het internet bankieren scherm gaan. Ten eerste zal de bank waarschijnlijk nooit een dergelijke mail sturen. Daarnaast is het altijd veiliger zelf op internet in de adresbalk het adres van je internet-bankieren site in te tikken. Daarnaast zal, als je zelf naar de site gaat en klikt op Inloggen, de site doorgaan naar een beveiligde omgeving. Dit kun je zien doordat voor het adres nu https staat ipv http. Daarnaast zal direct rechts van je adresbalk een slotje zichtbaar zijn (zie afbeelding hieronder). Is dit niet het geval, dan heb je te maken met foute bingo. Niet inloggen. Je kunt de bank waarschuwen en het mailtje doorsturen, maar de bank zal hier weinig meer aan kunnen doen dan alle klanten waarschuwen dat er "Phishers" actief zijn, die proberen inloggegevens te bemachtigen. Je kunt de politie waarschuwen, maar die zullen er waarschijnlijk nog minder mee doen.

Onmiddellijk uitloggen en melding maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100