Over dat ethisch verantwoord hoeven we het denk ik niet te hebben; want waar die info ook vandaan komt, het is oplichterij. 4.50 voor een sms-je, dat de aanbieder bijna niets kost, zoals je zelf al stelt.
Blijft nog maar één ding over: mag het? Nee het mag niet, want CBS zet niet voor niks, onderaan de site:
© Centraal Bureau voor de Statistiek, 2011
Maar er mag wel meer niet, en het gebeurt toch. Dit lijkt me nou typisch een schemergebied, en het zou mij niet verbazen als juristen van het CBS hier over nadenken of dat al gedaan hebben. En misschien heeft die SMS-aanbieder ook wel juridisch advies ingewonnen.
Ik denk dat ze het er bij die SMS dienst op gooien, dat de info zelf, de volgorde, of de specifieke samenstelling net iets anders is, dan de originele info. Ze bewerken het dus een beetje, of in het uiterste geval veranderen ze een paar getallen (b.v. 130.000 inwoners naar 129.600) en dan is er eigenlijk al niets meer aan te doen.
Komt ook nog bij dat je de info dat Nederland 16,7 miljoen inwoners heeft, best mag verkopen. Hoeft niet van het CBS te komen. En dan kom je in een glijdende schaal: hoeveel info mag je verkopen en hoeveel niet? Welke informatie is openbaar, en welke info is specifiek door iemand of een instantie verzameld? Hoeveel moeite heeft dat gekost? Kun je op andere manieren aan dezelfde info komen? Als ik lijstjes verkoop voor 10 Euro per stuk, met alle gemeenten van Nederland en het aantal inwoners, is dat dan beschermde informatie?
Ik schat in, dat het CBS dit niet fijn vindt, maar dat ze er geen zaak in zien. Kost teveel tijd, geld en moeite. En het is nog maar afwachten wat de rechter er van vindt. Ze zullen het in de gaten houden, en misschien toeslaan als het uit de hand gaat lopen. Die kans lijkt me niet zo groot, want zo heel veel mensen zullen niet gebruik maken van deze service. Bijna iedereen weet tegenwoordig dat je alles kunt vinden op het internet. Bovendien heeft informatie per SMS tegen betaling een uiterst slecht imago. Het mag dus niet, maar het wordt gedoogd.