Waarom beginnen sommige sites met alleen http maar de meeste met www ?

Voorbeelden:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina (dus geen www)

http://www.nu.nl/ (wel www)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is een keuze. http (hypertext tranfer protocol) geeft aan welke taal de server spreekt. Oftewel, als je bij de bibliothecaris om een boek vraagt. Het boek zelf kan dan in een andere taal geschreven zijn. www is een oude manier om aan te geven dat het iets op het world wide web betreft. Dit is een tussenvoegsel dat niet (meer) noodzakelijk is. Op de server kan ingesteld worden of dit tussenvoegsel al dan niet nodig is. nu.nl kun je bijvoorbeeld ook heen zonder www ervoor. Daarnaast kan op een server ook worden ingesteld dat in plaats van www iets anders gebruikt kan worden. Dit is wederom een instelling en wordt gebruikt om een website overzichtelijker te maken. Alle nl content van wikipedia staat bijvoorbeeld op nl.wikipedia.org.

Je haalt twee zaken door elkaar. HTTP:// is ee protocol, net als ftp:// https:// mailto: Je zet dat in de browser voor het adres zodat de browser weet hoe het af te handelen. Als je het vergeet zet Internet Explorer er zelf http:// voor, maar als je iets anders bedoelde moet je dat handmatig wijzigen. Een adres geeft een locatie weer van een server en een map. Vanuit het ontstaan van internet werd gekozen voor www als de startlocatie. www,wikipedia.nl betekende dan dat naar de server van wikipedia.nl moest worden gegaan, in de hoofdmap www. Een webbeheerder kan echter subdomeinen aanmaken: nl.wikipedia.nl die verwijzen naar een specifieke startpagina. In dit geval de Nederlandse site. Een bedrijf kan dit ook doen met bijvoorbeeld een internetpagina: http://www.mijnbedrijf.nl en een interne site http://intranet.mijnbedrijf.nl Toegevoegd na 2 minuten: Als de webbeheerder zijn sites goed instelt kan je het adres meestal ook zonder www intypen. dus zowel nu.nl als www.nu.nl als http://nu.nl als http://www.nu.nl leveren allemaal dezelfde pagina op. Dat is wel makkelijker. WWW komt overigens van World Wide Web. Het concept om pagina's aan elkaar te linken komt van Tim Berners Lee. Dit wordt meestal "internet" genoemd, maar internet is veel breder dan webpagina's (denk ook aan FTP, nieuwsgroepen, e-mail etc..). Het WWW betrof dus oorspronkelijk alleen het deel van webpagina's die via hypertext (links) aan elkaar gekoppeld zijn. HTTP staat voor Hyper Text transfer protocol. Toegevoegd na 2 uur: Zie ook de bron: Domeinnaam voor beginners. Toegevoegd na 2 uur: Tot slot: Het grote voordeel voor een subdomein is: - overzicht in de naam - makkelijk te onthouden naam - geen extra registratiekosten bij de registrar. Soms worden er administratiekosten gevraagd door de provider, maar meestal kan je zelf subdomeinen aanmaken of aanvragen. Elk subdomein kan in feite naar een andere website verwijzen, zelfs op een fysiek andere webserver!

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tim_Berners-Lee
http://nl.wikipedia.org/wiki/WWW
http://www.voorbeginners.info/domeinnaam/s...

site.nl ,webwinkel.site.nl en www.site.nl zij alledrie web-adressen. Om te weten waar de server van een site zich bevindt moet zo'n adres worden omgezet in een IP-adres (een groepje van vier getallen tussen 0 en 255, 123.123.123.5 bijv.). De IP-adressen en de namen die daar bij horen worden opgeslagen op servers en zijn opvraagbaar via het zogeheten Domain Name System (DNS) protocol. Deze servers heten DNS servers. Op (minstens één van) deze servers moet ergens een vermelding staan van een domein, bijv. website.nl, en alle bijbehorende namen, zoals www (www.website.nl), achterdeur (achterdeur.website.nl) en, ik noem maar wat, website (website.website.nl), die dan naar het ip-adres van de server waar het domein (de website) op gehost wordt verwijst. In principe kan elke naam die eindigt op website.nl zo gebruikt worden, inclusief website.nl zonder voorvoegsel. Meestal kan ook ingesteld worden dat alles wat op website.nl eindigt naar de website wordt doorverwezen. Verder kan op de DNS server ook apart vermeldt worden waar ander protocollen, FTP of SMTP (mail) bijvoorbeeld, naar toe moeten verwijzen. Het kan immers best dat de mailserver zich op een andere server bevindt als de website.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100