Waarom "verdwijnt" mijn USB-staaf ineens?

Ik heb een 4 GB Micro Cruzer USB-staaf. Deed het tot voor kort prima.

Sinds een tijdje "verdwijnt" deze staaf van de computer wanneer ik er veel bestanden naartoe kopieer.

Voorbeeld:
--  Ik selecteer een aantal bestanden op mijn harde schijf. Elk bestand is tussen 3 en 20 MB groot, totaal ongeveer 3,6 GB.
--  Ik kopieer de bestanden van de harde schijf naar de USB-staaf.
--  Ik verwijder alle bestanden van de USB-staaf.
--  Ik kopieer opnieuw dezelfde bestanden van de harde schijf naar de USB-staaf.

Bij deze tweede keer krijg ik een foutmelding dat de staaf niet meer beschikbaar is. Als ik in de Verkenner kijk, is de staaf inderdaad helemaal verdwenen.

Dit probleem is reproduceerbaar, zowel op mijn computer als op twee andere computers.

Alle vormen van schijfcontrole zeggen dat alles dik in orde is. Volledig formatteren (FAT32 of NTFS) helpen niet.

Hoe kan dit? Is mijn USB-staaf ineens kapot? Kan ik nog iets repareren?

Toegevoegd na 1 uur:
 
Ik ben dus aan het kopiëren, en plotseling kan een bestand niet naar de USB-staaf worden geschreven, omdat die schijf (bij mij E:) er ineens niet meer is.

Een andere USB-staaf heeft geen problemen.

Toegevoegd na 21 uur:
 
Zie ook http://www.goeievraag.nl/vraag/faalt-usb.93079 .

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een USB (toevallig heb ik dezelfde maar dan 6 GB) kan maar een bepaald aantal keren bestanden opslaan en gewist worden. Op een gegeven moment is het ding gewoon versleten. Voor electronica klinkt dat gek en ik vind het ook gek, maar het schijnt echt zo te zijn. Zoek het bijbehorende datasheet op op internet en kijk naar de specificaties. Aangezien ik die van jouw stick niet heb, kan ik je geen link geven. Een paarhonderd keer de stick volschrijven en weer leegmaken moet geen probleem zijn. Een USB stick kun je echter lang niet zo intensief gebruiken als een harde schijf.

Doet jouw usb stick dit bij iedere computer? Probeer hem eens te formatteren. Kijk dan nog eens of hij het weer doet. LET OP! Bij formatteren raak je ALLE bestanden die op de stick stonden PERMANENT* kwijt. *over permanent valt te discussiëren, maar de gemiddelde gebruiker lukt het zeker niet om de bestanden terug te krijgen.

ben je hem echt kwijt of kan je usb de gegevens niet vinden ?

Ziet ernaar uit dat er op je USB stick een stukje software staat wat beschadigd is. Kijk eens of je de partitie of partities op je stickje kan verwijderen, vervolgens een nieuwe maken en dan formateren.

Het kan zijn dat er een beveiliging op zit. Dan kun je de USB stick "locken" bij die mijne kan het wel iig. Dus je kunt hem op een soort van slot zetten, waardoor die even wordt waargenomen en daarna niets meer doet. Zo niet, dan is hij inderdaad defect. Elektronica slijt ook.

De enige momenten dat ik dit heb meegemaakt is dat die usb-connector niet goed aansluit of vuil is. Dus zou je zonder kopieren eens met je vinger tegen die usb-stick duwen om te kijken of je computer hem dan gaat missen of niet. Dan vanuit de zijkant duwen of de bovenkant. Als dit het geval is, dan kan je de connector eens gaan schoonmaken of die usb-aansluiting van je pc schoonmaken of die klemlipjes wat meer aanduwen met een spelt.

Als een USB stick dan een poosje activiteit plots niet meer te zien is op je computer. Dan kun jezelf het volgende afvragen: -Heb ik al een andere USB stick geprobeerd? Voor jou in dit geval wel. -Heb ik al de usb stick in een andere computer aangesloten? voor jou in dat geval wel. Conclusie: De USB stick is half defect. Neem contact op met de helpdesk van Micro Cruzer Nederland om meer opties uit te sluiten voordat je terug gaat naar de winkel

Waarschijnlijk is dit een U3 stick. Deze heeft bepaalde opstartbestanden voor de beveiliging en die zijn misschien beschadigd.

Een paar jaar geleden waren veel chips van 2 en 4 GB die eigenlijk geen 2 en 4 GB waren, maar vaak de helft. Die chips zijn gebruikt in sticks, SD-kaarten etc van zowel no-name als ook merknamen. Zolang je de helft (of soms 3/4) van het medium gebruikt, is er niets aan de hand. Zodra je echter de volle capaciteit wil(de) gebruiken, was de kaart plots vol, niet meer leesbaar, kreeg men schrijffouten etc. Indien je die stick nog nooit vol hebt gehad, kan dit dus de oorzaak zijn. Indien de stick wel gewoon met 4GB data gebruikt is, is er wellicht een andere fout op de stick gekomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100