Is een gebrand CD Rommetje lichter dan een nog nooit gebruikte?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het antwoord is nee. Als je een simpel CD'tje neemt (zonder rewrite), zal dat geen verschil maken voor het gewicht omdat een laser in de brander een reactie laat plaats vinden binnen de twee buitenste lagen van de CD er worden nl. putjes in de cd gebrand wat computer dan herkent als een 1 of een 0. Door de reactie vind er de wet van behoud van massa plaats oftwel na de reactie is er net zo veel massa dan voor de reactie omdat er geen stof uit de CD kan ontsnappen door twee buitenste lagen.

Bij een CD-brander wordt er in een verwarmd bovenlaagje van de be- of herschrijfbare schijf een laag putjes aangebracht. Deze zijn overigens niet van de zelfde kwaliteit als die, die in gewone cd's zijn aangebracht. Daar er geen materiaalverlies optreedt, zal er geen gewichtsverlies optreden. Anders zou een herschrijfbare cd meetbaar lichter worden en dat is niet zo.

nee, want met branden maak je geen putjes, maar bobbeltjes. Je haalt niks weg, maar het materiaal zet plaatselijk ietsje uit doordat de laser het verwarmd. Bij een rewritable cd, wordt de hele disc verwarmd zodat alle bobbeltjes weer gladgestreken worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100