Kan ik RAM-geheugen gebruiken die sneller is dan aangeraden?

Ik heb een Intel NUC. Ik wil er binnenkort nieuw RAM-geheugen in steken. Nou staat er bij de specificaties een snelheid van 2133 Mhz. Ram geheugen van die snelheid is duurder dan een hogere snelheid. Is het mogelijk dat ik een RAM koop van 2666. Zou het dan werken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat kan en is geen probleem. Het werkt altijd (zolang het, het juiste type is, dus DDR4 als je dat hebt). Als je echter van die snelheid gebruik wil maken moet je vaak even een setting in je BIOS veranderen.

2133MHz voor DDR4 is de zogenaamde JEDEC standaard, dit is de snelheid waar RAM minimaal aan moet voldoen om feilloos te werken. Het is een beetje raar dat RAM van deze snelheid duurder zou zijn dan RAM wat sneller is, lijkt mij tegen de conjunctuur in. Ik zou nog willen aanvullen dat RAM met hogere snelheden prima werken zolang deze vermeld worden op de QVL bij Intel, deze "Qualified Vendor List" betekent dat de RAM van de vermelde fabrikant getest is op je NUC, i.t.t. het vorige antwoord gaat de strekking "het werkt altijd zolang het juiste type is" niet altijd op voor RAM wat niet vermeld staat op de bovengenoemde QVL. Check deze dus eerst even op de Intel site.(zie bron)

Bronnen:
https://www.intel.com/content/www/us/en/su...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100