Hoe lang gaat een HDD mee?

Ik heb zojuist mijn nieuwe NAS binnen. Hier zat een Samsung EcoGreen F2 HD103SI van waarschijnlijk 8 jaar oud. Mijn oude NAS schakelde de HDD uit bij geen gebruik van de NAS. Verder getest op mijn PC en hij is helemaal prima volgens de progamma's.

Weet jij het antwoord?

/2500

Een schijf in normale omstandigheden zou het ongeveer 10 jaar uithouden. https://www.computeridee.nl/achtergrond/hoe-lang-gaat-uw-opgeslagen-data-mee/ Te veel warmte is niet goed Daarnaast slijten mechanische onderdelen door hitte. Dit is een langzaam proces dat vele jaren kan duren, maar uiteindelijk is het wel de hoofdoorzaak van uitval. Een koele schijf heeft een langere levensduur dan een warme; een vuistregel is dat iedere 10 graden dat de temperatuur oploopt, de levensduur halveert. Goede ventilatie en energiezuinige (lees: koelere) harde schijven zijn daarom een aanrader. De gemiddelde levensduur van een harde schijf is circa tien jaar, het is dus geen ideaal medium om belangrijke bestanden op lange termijn op te bewaren.

Hoe lang een drive meegaat is niet met precisie te zeggen, fabrikanten geven bijvoorbeeld een MTBF af van 250.000 uur voor de HD maar dat is geen hard grens, en als je gaat reclameren dan zegt de fabrikant ja, die 250.000 uur geldt alleen tijdens kantooruren en niet voor 24/7 gebruik. Normale omstandigheden zijn daarom in beperkte mate van invloed, en ook omdat een HD in een USB enclosure gaat minder lang mee dan een drive die statisch is gemonteerd en trillingsvrij draait hoewel voor beiden de normale gebruiksomstandigheden gold. Key is een gelijkmatige operationele temperatuur en een horizontale montage(gek genoeg zitten alle drives verticaal in een consumenten NAS), en zo min mogelijk spin/up & spin/down(dus de harddisk niet laten slapen) voor een lange levensduur. Jouw drive is met 8 jaar niet bijzonder oud, probleem is echter dat het goedkope drive is die eigenlijk niet geschikt is voor NAS toepassing zoals een WD-RED dat is. Dus ik zou niet al mijn belangrijke foto's en documenten aan deze drive meer toevertrouwen.

Een nieuwe NAS met een (enkele?) disk, waarvan de disk ook nog 8 jaar oud is? Dat is best bijzonder, op zijn minst gezegd. Of is het een NAS die je tweedehands gekocht hebt? Maar goed, mits in goede condities en op de juiste manier opgeslagen en verder nooit gebruikt, kan een harde schijf makkelijk 8 jaar bewaard worden. Misschien wel 100 jaar... dus niets aan de hand, die schijf gaat het gewoon als nieuw doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100