Waar voor gebruik je RAM en waar doet de snelheid van je RAM?

Kunnen jullie me het uitleggen, want ik snap er niks van.

Weet jij het antwoord?

/2500

RAM betekent Random Acces Memory. Het is een soort geheugen dat optimaal geschikt is als werkgeheugen. Zodra een programma in het RAM-geheugen geladen is, kan het veel sneller werken dan dat het steeds gegevens van de tragere harde schijf zou moeten halen. Als je veel programma’s hebt openstaan gebruik je veel geheugen. Je besturingssysteem gebruikt zelf ook geheugen. Je zult bij het kiezen van een computer dus moeten kijken naar de grootte van het geheugen. De snelheid van het geheugen is ook belangrijk voor de prestaties. RAM-geheugen heeft spanning nodig om te blijven werken, daarom moet je computer bij het opstarten alle programma’s opnieuw laden. In de standby-stand houd je computer spanning op je RAM zodat je direct weer verder kunt gaan waar je gebleven was.

Bronnen:
https://www.startpagina.nl/v/computers-int...

Wat RAM geheugen is kun je niet goed uitleggen zonder ook de andere geheugentypes te beschrijven. Een computer moet dingen onthouden. Feitelijk zijn er 2 categorieën van die dingen die onthouden moeten worden: programma's en gegevens. Die gegevens moeten ergens bewaard worden. Dat gebeurt in diverse soorten geheugens. Elk type heeft zijn eigen specifieke voor- en nadelen. Wanneer een computer opstart dan zullen er een aantal basis programma's gestart moeten worden. De diverse chips zullen daarbij geïnitialiseerd moeten worden, de klokchip moet uitgelezen worden en ook de harde schijf moet opgestart worden. De software die dit regelt moet kant en klaar aanwezig zijn, meteen nadat de stroom aangezet wordt. We hebben dus geheugen nodig dat zijn informatie vast kan houden in de periode dat de stroom uit staat. Dat geheugen bestaat. Het nadeel is echter dat dit geheugen alleen in de fabriek 'geprogrammeerd' kan worden. Daarna kan het alleen gelezen worden. Daarom noemen we dit geheugen het ROM-geheugen; het Read Only Memory. Maar als we alleen maar kunnen lezen in dit geheugen, waar moeten we dan onze gegevens opslaan ? En wat als we andere software willen laden dan dat beetje wat er in het ROM staat ? Daar hebben we beschrijfbaar geheugen nodig ! Daar komt ons RAM (Random Acces Memory) in beeld. In het RAM-geheugen worden alle dynamische gegevens opgeslagen: je OS (b.v. Windows), je applicaties (b.v. Word, Excel e.d) maar ook je gegevens (denk b.v. aan de brief die je in Word aan het tikken bent.) Dat RAM is handig, maar het heeft ook een nadeel: het vergeet alles zodra je de stroom uitschakelt. Daarom hebben we nog externe geheugens. Dat zijn b.v. je harde schijf, of je USB-stick. Die kunnen lezen en schrijven én dingen 'onthouden' zonder spanning. Je zoude dus in theorie kunnen gebruiken om zowel het ROM als ook het RAM te vervangen, maar dergelijk extern geheugen is zo traag dat je PC niet meer vooruit te branden zou zijn. Vandaar dat je ook in de moderne PC nog steeds ROM, RAM en extern geheugen vindt. Omdat het rekenhart van je PC, de CPU dat geheugen moet lezen en beschrijven heeft dat natuurlijk invloed op de snelheid van je PC. Sneller geheugen levert in theorie een snellere PC op. Omdat er vaak ook lange tijd op de harde schijf gewacht moet worden, of op het internet is die snelheidswinst vaak relatief beperkt.

Simpel uitgelegd hoe meer RAM jr hebt hoe sneller je iets kan werken als je niks zwaars op je pc doet heb je aan 4 RAM vaak genoeg maar ga je games zoals ARK spelen mort je minimaal 12 hebben Toegevoegd na 36 seconden: Sorry 8 ram voor games zoals ARK

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100