Kan het aansluiten van een tweede USB device data corruptie veroorzaken op een ander device?

In mijn laptop zit een USB 3.0 hostcontroller met twee poorten naast elkaar.
Op de ene poort was een externe harde schijf aan gesloten (USB 3.0) en deze was bezig met een schrijfbewerking.
Toen ik vervolgens een andere externe harde schijf (ook USB 3.0) aansloot op de tweede poort, bleek het bestand op de andere harde schijf corrupted data te bevatten.
De aansluiting van het tweede device heeft dus kennelijk een 'storing' veroorzaakt.

Mijn vraag is nu...
Kan dit wel eens voorkomen op dezelfde USB hostcontroller?
Of is er iets mis en moet ik mijn laptop terugbrengen (er zit nog garantie op)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Harde schijven zijn erg gevoelig voor spanningsverschillen. Op het moment dat de andere schijf aangesloten werd, werd er meer stroom gevraagd dan dat de USB poort kan leveren en ontstond een spanningsdip. Als op dat moment de andere schijf bezig was met schrijven kunnen die bestanden corrupt geraakt zijn Met een beetje geluk kunnen de fouten hersteld worden.

Wat zou kunnen is dat beide schijven hetzelfde koppelpunt gebruiken. In lekentaal dus dezelfde schijfletter, allebei bv D: Op het moment dat je de andere in de USB-poort stopte (en dat waarschijnlijk tijdens het kopieëren van dat bestand) nam de nieuwe schijf die letter over en dan gaat het natuurlijk helemaal fout. De kans dat je de schijf opnieuw moet formateren is dan ook groot. Overigens kun je ook corrupte data krijgen als je tijdens het kopieëren de USB-connector er uit zou trekken. Ook dat kan de hele schijf (zo goed als) onbereikbaar maken en je dus opnieuw moet formateren. Er zijn truukjes om de data (mogelijk) alsnog te redden maar dat vraagt de nodige kennis en kunde. De ruimte hier is te klein om dat allemaal uit te leggen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100