How plaats ik mijn fan in de computer?

Ik heb mn ventilator van de computer stofvrij gemaakt, maar heb geen idee meer hoe ik hem erin moet plaatsen. Ik heb fotos toegevoegd: http://imgur.com/a/JecqA. Op de achtergrond zie je het 'gaas' waar de fan tegenaan moet. Iemand enig idee welke kant van de fan tegen het 'gaas' aanmoet dus richting de buitenkant. Alvast vriendelijk gedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Ergens op de zijkant van de fan zul je een klein pijltje zien staan. Die geeft aan naar welke kant de lucht geblazen wordt. Hoe je je fan dan gaat plaatsen, is afhankelijk van of je warmte wil afvoeren of koelte naar binnen wil blazen.

De fan blaast altijd naar de kant waar de motor op een paar “spaken” aan het frame vast zit, dat is ook de kant waar het etiket zichtbaar is, en waar de elektrische stroomdraadjes zitten. Dat doen ze omdat de fan dan de kans krijgt om in ongestoorde luchtstroom te draaien. Zou de luchtstroom eerst langs de spaken moeten, dan zou de fan voortdurend in de wervelende lucht achter die spaken draaien en daardoor meer lawaai maken. U hoeft dit principe niet te onthouden, maar als u het snapt blijft het gemakkelijker vanzelf hangen. Bron: dit filmpje over hoe een fan blaast en zuigt (maar dit hóef je niet te gaan bekijken): https://www.youtube.com/watch?v=wlgfAO2Jtls Wel even een kanttekening maken: als je de twee draadjes losneemt en later verkeerd-om aansluit, dan zal de fan wel de verkeerde kant op gaan draaien, verwacht ik! En dan krijg je meer lawaai en minder luchtstroom, want de vorm van de bladen is niet erg geschikt om steeds de verkeerde kant op te draaien. Het kan wel, maar niet efficient, en dat is niet anders dan bij een schroef van een schip. Nu moet je ook nog weten of die fan lucht in de kast moet blazen of uit de kast moet zuigen! Aan de achterzijde laat je normaal gesproken lucht naar buiten zuigen, en omdat de warmste lucht in de kast bovenin gaat zitten, hoort die afzuigventilator ook zo hoog mogelijk te zitten. Eventuele inblaasfans zet men meestal laag in de kast, aan voorzijde en/of eventueel in de zijkant, dat hangt ook samen met de lokatie van de heetste componenten in de kast. Maar een wat hogere toevoer van frisse lucht kan ook, die koelere lucht zakt eenmaal binnen alsnog naar beneden, en het hoeft dus niet altijd met een apart ventilatortje te gebeuren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100