Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom is een game renderen zo zwaar voor je pc?

Waarom is het renderen van bijv battlefield 4 op ultra zo zwaar, wat doet zn grafische kaart nu eigenlijk echt.. En waarom is het op high makkelijker te renderen als op ultra terwijl die niet veel afwijken.

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Hardware
1.4K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (5)

Stel dat de de opdracht steeds 2 keer zo zwaar zou worden, en de grafische kaart bij normal en/of high optimaal draait. Dan is ultra een flinke lading. Daarbij moet een grafische kaart veel meer doen dan renderen alleen! Het ligt er ook aan of je een 720p scherm of 1080p scherm hebt want 1080 heeft 4pixels waar 720 er 1 zou hebben (lengte x breedte) Maar by the way, met BF een Grafische kaart die high zonder lag heeft, is goed genoeg. Want battlefield is niet de meest grafisch vriendelijkste spel voor je pc.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Nou heb zelf geen problemen met battlefield, draai het met gemak op ultra met 70+ fps op 1080p.. Maar ik vroeg me gewoon af, wat doet mijn kaart nu bij gamen dat hij kracht vereist in tegenstelling tot het kijken van een voorgeprepareerd videootje
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Je vergist je. 1080 heeft 2 + 1/4de pixels waar 720 er 1 zou hebben.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Je hebt een punt. Ik heb niet vermeld dat ze ook 1/4 van de ruimte innemen. Maar 1/4 pixel is niet mogelijk. Het zijn er vier in de ruimte van 1.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Nee, ik bedoel daadwerkelijk 2 + 1/4de pixel oftewel 2,25 pixels ipv 1. Een 1080p scherm heeft namelijk 2,25 maal zoveel beeldpunten als een 720p scherm. Dus voor elke pixel van een 720p scherm heeft deze er 2,25.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
@Krullebol Je zou alleen gelijk hebben als de twee resolutie waar je over praat de helft (of het dubbele) van de horizontale en verticale pixels zouden hebben. 1080p en 2160p bijvoorbeeld, daarvoor geldt wel wat jij zegt. Want in oppervlakte geldt 1x1=1 en 2x2=4 1080p is echter maar 1,5 keer zo groot, dus dan heb je 1x1=1 en 1,5x1,5=2,25.
Teken een jongetje, 3/4 van voren, met bruine haren die een beetje over zijn voorhoofd vallen, met een rood/wit geblokt jasje en een groen/gele streepjesbroek.
Hij springt met zijn armen zwaaiend over een boomstam. De zon staat een beetje achter hem, zodat zijn hondje net in de schaduw staat.
Teken dit nu op een A4-tje. Dat is renderen.
En dat is nog maar een heel klein deel van de scene, die verder nog gedetailleerder is.
En doe dat 50 keer per seconde.
Dan weet je waar de processor het heet van krijgt.
(Lees meer...)
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Ah bedankt voor je reactie, dus eigenlijk het produceren van beelden die niet van te voren zijn ingecalculeerd! Bedankt, nu weet ik waarom mijn i7 en me r9 kaartje zo warm worden :p naja als ik tegenwoordig bf op ultra speel bij me 70+ fps zal ik denken aan mijn cpu en gpu :p
Ligt ook aan de engine waarin het gemaakt is, de belichting, de grootte van de textures en hoe efficient de artists hun models in elkaar hebben gezet. Daarbij heb je drawcalls, het aantal objecten binnen je scherm dat er gerendert moet worden. Om dit minder zwaar te maken, maken artists in hun engine gebruik van LoD. Dit houdt in dat objecten in de verte een lagere resolutie texture hebben, en minder polygons (waardoor het object dus minder zwaar wordt om te renderen. Het zit immers zo ver dat het niet uitmaakt hoe mooi het eruit ziet. Zodra jij dichterbij komt, zal de engine het LoD model inwisselen voor het echte, high poly model en zal alles wat zich achter jou bevind niet langer gerendert worden.)

Schaduwen worden vaak realtime gerenderd. Dat kan in sommige gevallen ook niet anders, want er beweegt van alles. Dat maakt het allemaal wel een stuk zwaarder. Ook zitten er particles in, die zorgen voor leuke effectjes zoals rook en explosies. Die zijn ook flink zwaar zodra het in de duizenden loopt.

Games zijn zoveel meer dan een leuk plaatje en je WASD knopjes. Lees er eens wat over :D Het is echt mooi om mee te werken.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Ja ik ga er is een keer over lezen! Bedankt!
Een beeld word opgebouwd uit veel berekeningen, en een videokaart kan heel veel berekeningen per seconden doen. Als er bijvoorbeeld schaduwen moeten worden getoond, dan word dit berekent. Hoe hoger de kwaliteit van de schaduw, hoe meer berekeningen er moeten worden gemaakt.

Toegevoegd na 2 minuten:
Als er meer berekeningen moeten worden gemaakt, moet de videokaart meer moeite doen om alles te berekenen.

De games van tegenwoordig zien er steeds mooier uit, en dus moeten er veel meer berekeningen worden gemaakt, Daarom draaien de games zo zwaar, vooral op ultra
(Lees meer...)
9 jaar geleden
Renderen is het opbouwen van het plaatje. De programmeur heeft een aantal figuren in de computer beschreven door hun hoogte, breedte, diepte en locatie op te geven.

Jij als gebruiker bent (relatief) vrij om overal je virtuele camera neer te zetten. Hoe het plaatje op je monitor er uit komt te zien is afhankelijk van die positie en ook de positie van de objecten zelf die in beeld moeten komen. Hoe dat er allemaal precies uit komt te zien is tijdens het programmeren niet zeker. Het hele plaatje zal dus berekend moeten worden tijdens het spelen (tijdens "runtime" noemen we dat).

Zo'n positie berekening zijn ingewikkelde formules waarbij tot ver achter de komma gerekend moet worden. We hebben het hier namelijk niet over simpel optellen en aftrekken, maar over de tak van wiskunde die de "goniometrie" wordt genoemd en bol staat van sin(x), cos(x) en tan(x) berekeningen. Sommige goedkope calculators hebben als merkbaar tijd nodig om één zo'n berekening uit te voeren en de computer, meer precies de grafische chip, moet er honderden doen.

En dat allemaal om 1 frame op je beeld te toveren. In het volgende frame ben jij al wat verder gelopen in je virtuele wereld. Dan moeten al die berekeningen opnieuw. En bij zo'n 50 tot 75 frames per seconde moeten al die berekeningen dus óók 50 tot 75 keer per seconde berekend worden. Dat is een flinke klus waar dus veel snelle rekencapaciteit voor nodig is. Een computer of processor die daar in uitblinkt noemen we een "zware" computer of processor.

Nu kun je het de computer ook makkelijker maken. Door een lagere framerate bijvoorbeeld heeft een computer meer tijd om zijn berekeningen af te krijgen. Maar ook door een lagere resolutie (b.v. high i.p.v. ultra) hoeven de berekeningen minder precies te zijn. De computer hoeft dus minder ver achter de komma door te rekenen en is eerder klaar met de som. Tegenwoordig is de grafische kwaliteit zo goed dat het menselijk oog bijna het verschil niet meer ziet, maar voor de computer is een verdubbeling in kwaliteit een som die 4x zo moeilijk wordt.
(Lees meer...)
Ozewiezewozewiezewallakristallix
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
+
Twee dingetjes.
Maar ook door een lagere resolutie (b.v. high i.p.v. ultra) Als je het over lagere resolutie hebt zal iedereen denken dat je over de beeldschermresolutie praat (1920x1080 bijv.). Dat verlaagt ook wel de benodigde kracht, als je die naar beneden bijstelt, maar ik denk dat je over texture resolutie praat(4096x4096 bijv. of 2048x2048). Althans dat wordt meestal in ultra/high uitgedrukt in de instellingen, resolutie(beeldscherm) gewoon in het aantal pixels. Geen commentaar, maar weinig mensen weten dat een texture ook in resolutie uitgedrukt wordt, vooral vanwege de versimpelde benaming in optiemenu's. Een computer of processor die daar in uitblinkt noemen we een "zware" computer of processor. Ik zou toch echt opteren voor (zware) GPU in het geval van games. CPU's spelen echt niks klaar op dat gebied, zelfs de zwaarste i7* niet. Met andere processen(Video/3DMAX/photoshop) die frames berekenen is het tegenwoordig software afhankelijk of je wel of niet de GPU in kan schakelen om mee te werken aan het renderproces. Dan kan een CPU wel *Een goede CPU is wel nodig om een zware GPU van voldoende data te voorzien. Maar dan is die CPU niet bezig met renderen van frames. Vooral verduidelijking, lees hier veel te veel antwoorden: "Ja, er zit een i7 in, dan kan je goed gamen..."
Ozewiezewozewiezewallakristallix
9 jaar geleden
@MrTomaat
Eerste punt: goede aanvulling. Daar was inderdaad ruimte voor verduidelijking. Tweede punt: Ook dat is en goede aanvulling, al heb ik hier bewust voor de benaming processor gekozen. De 'P' in zowel CPU als GPU staat voor "Processor" en beide spelen een belangrijke rol tijdens het gamen. Al is het meeste échte render-werk inderdaad voornamelijk voor de GPU.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Aha dus CPu's doen niet veel voor het gamen dan? Heb zelf de i7 4770k met een sapphire r9 280x, maar iemand met de zelfde kaart en een i5 heeft toch aanzienlijk iets minder frames? Rendert de cpu dan niets?
Ozewiezewozewiezewallakristallix
9 jaar geleden
Een GPU is een gespecialiseerde processor. Daarmee is hij typisch goed in één taak, maar veel slechter in andere taken. Een CPU, aan de andere kant, is een generalist. Hij kan alle taken redelijk, maar is nergens super goed in. Wanneer een programmeur uitkomsten van berekeningen nodig heeft, dan kan hij kiezen door welke processor hij ze uit laat voeren. Omdat de GPU goed is in taken die met het renderen te maken hebben zal hij de meeste van dit soort taken door die processor laten doen, maar in een game gebeurt veel meer. Scores moeten worden opgeteld, het toetsenbord en de controller moeten worden uitgelezen, er moet data naar het geheugen worden geschreven en talloze andere gewone berekeningen moeten worden uitgevoerd. Dat is allemaal werk voor de gewone CPU. Geloof me, bij een grafisch zware game moeten alle basis onderdelen van je computer heel hard werken. Ook de CPU, dus.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Als je een goede GPU hebt is het ook beter om een goede CPU te hebben. Als je een zwakke GPU hebt maakt het niet meer uit. Zie het zo. De GPU heeft data nodig die hij moet gaan verwerken. De CPU levert die data aan. Stel dat je GPU 100 data/sec kan verwerken. Als jouw vriend dan een CPU heeft die maar 80data/sec aan kan leveren en jouw CPU kan 100 data/sec leveren zal je een verschil zien. Heb je nou nog een vriend met een CPU die 120 data/sec kan leveren dan zal dan geen effect hebben, totdat hij een GPU koopt die 120 (of meer) data/sec kan verwerken. Dat probleem heet bottleneck of flessenhals. Er is bijna altijd een stuk hardware die niet alle kan geven of krijgt. Dit verschilt ook weer spel. Het ene spel is erg CPU gevoelig(maar heeft dan nog een goede GPU nodig) maar de meeste hebben meer aan een GPU en een CPU maakt dan niet altijd een verschil. Ligt net aan hoe een programmeur alles geschreven heeft.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding