Mijn universele adapter kan ik instellen op het juiste voltage van de oorspronkelijke. De oorspronkelijke levert 2 ampere, de universele 6. Kan dat ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De hierboven gegeven antwoorden zijn apert onjuist, en kunnen zelfs gevaarlijk zijn!! Er zijn verschillende typen oplaadbare batterijen die elk hun bepaalde laadstroom ( karakteristiek ) vereisen en soms ook minimale en maximale laadniveau's). Van belang is hier de (verandering van) de zogenaamde "inwendige weerstand" van de batterij. Deze is heel ander voor Ni-Cad batterijen dan voor, bijvoorbeeld NiMH batterijen of lithium-ion batterijen. Als de stroom niet begrenst is voor het specifieke type oplader kunnen de batterijen in brand vliegen of zelfs ontploffen. De stroom wordt bepaald door voedingsspanning en de som van de inwendige weerstand van de batterij + de inwendige weerstand van de voeding zelf. Deze waarschuwing voor batterij brand en/of explosie is ook vaak te lezen op batterij laders. Denk maar aan de problemen met de lithium-ion batterijen van de nieuwe Boeing 787 die in de fik vlogen. Voorlopig mogen de Boeings van dit type niet meer vliegen, totdat duidelijk is wat er precies mis is met de lader en/of de batterij. **elektrotechnicus**

Geen probleem. De hoeveelheid stroom die gaat lopen (ampere) is afhankelijk van hoeveel het aangesloten apparaat "vraagt". Die 6 ampere is dan ook meer een indicatie van het maximum, dan van de hoeveelheid die er daadwerkelijk gaat lopen. Let wel goed op de polariteit (+ en - niet omwisselen).

Het belangrijkste is de juiste spanning (Volt), de stroom (Ampère) die zal geleverd worden is altijd in functie van het aangesloten toestel (batterij). Als u een batterijlader aansluit op een batterij die maar half leeg is zal er ook maar zoveel stroom vloeien als de batterij nodig heeft. Het voordeel van uw universele lader is dat hij veel meer aankan dan uw batterij. Zelfs indien het omgekeerd zou zijn dan zal u lader minder stroom leveren dan uw batterij wenst maar ook dan zal die opladen, alleen zal het langer duren. Dus in beide gevallen geen probleem.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100