Kun je van een computervoeding de fan eenvoudig vervangen?

De fan van mijn huidige voeding maakt relatief veel lawaai. (Hij is niet stuk) Vandaar dat ik hem graag wil vervangen met een fan die aanzienlijk stiller is.
Mijn vraag is dus, of dit net zo eenvoudig te veranderen is als een CPU fan, of dat ik bij vervanging per derfinitie al mijn garantie kwijt ben. (Ben bang van wel omdat ik hem open moet maken?)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb dat vaak gedaan, maar ik ben een elektronika-hobbyist. En ja, vaak ben je je garantie kwijt als je dat doet, maar als je voeding binnen de garantietermijn lawaai maakt, dan moet je gewoon een nieuwe vragen. Het spreekt vanzelf dat je de stekker eruit moet halen, er staan gevaarlijke spanningen op het binnenste van je voeding. Verwijder de kap van de voeding, vaak een stuk of 6 à 8 kruiskop schroefjes. Schroef nu de ventilator los (4 schroefjes op de hoeken) De voedingsdraadjes zijn vaak rechtstreeks op de print gesoldeerd. Knip deze dan door en soldeer de draadjes van de nieuwe voeding erop en pak de solderingen zorgvuldig in met krimpkous. Let op de kleuren van de draadjes. Let bij het monteren van de nieuwe fan op de blaasrichting, er staat een pijltje op de zijkant. Dan weer dichtschroeven.

Ik wil hetzelfde doen. Ik heb de voeding al open gehad en de fan zit bij mij met een 4-pin plug verbonden an de printplaat van de voeding. Dus dat is makkelijk. Mijn vraag is nu of ik daar dan een gewone PC fan in kan zetten. Wat zet jij er zelf in? Wel dezelfde maat natuurlijk 12mm en ik zal ook letten op de dikte. Maar ik weet niet of een pc fan zoals de Coolermaster LED pc Cooler genoeg blaast. In de specificaties staat dat die 117 m3/u blaast. Is dat genoeg? Graag jullie hulp

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100