Heeft de BIOS nog invloed zodra de computer (Windows) volledig is opgestart?

Heeft de BIOS nog invloed zodra de computer (Windows) volledig is opgestart? Is er gedurende computer gebruik nog activiteit in de BIOS?

Toegevoegd na 10 uur:
Ja en nee in de antwoorden. Hmmm ienemienemutte?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je BIOS (Basic Input/Output System) is in principe een routekaart die het systeem volgt om je systeem succesvol te laten opstarten. Zodra het draait, wordt die informatie nog wel gechecked, en die paden gevolgd, dus ja, het antwoord op je vraag is ja. Dat zeggende is de onderliggende vraag de invloed. Je kunt als je systeem eenmaal draait, je bios niet meer aanpassen, dus heeft de bios nog invloed wat dat betreft? Goeie vraag. Je kunt er niet meer in, dus je weet ook niet wat er zou gebeuren als je tussentijds dingen aan zou pasen. Fatal blue screen verwacht ik. Ineens zal je systeem de hardware niet meer 'begrijpen', niet meer kunnen benaderen, ofsimpelweg niet meer weten wat het is. Dus ja, als je systeem draait is de bios nog steeds actief, het is de basis van hoe je systeem in elkaar zit. Iedere beslissing wordt bij wijze van spreke op dezelfde manier gechecked. Allemaal vinkjes in het check-proces? Dan het groene lichte en wordt het apparaat gebruikt. Ergens een vinkje weg? Dan werkt het apparaat niet.

Nee, het BIOS is uitsluitend om de bootloader en vervolgens het OS de mogelijkheid te geven de hardware aan te spreken. De BIOS instellingen worden vervolgens in het geheugen van je PC geladen. Dat het BIOS niet meer aangesproken wordt nadat het systeem geboot is, blijkt wel uit het feit dat je je BIOS vanuit Windows kunt flashen (waarna - afhankelijk van je keuze - de BIOS instellingen weer terug worden gezet naar hun originele waarde) en dat dat geen enkele invloed heeft tot het moment dat je een reboot uitvoert.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100