Wat heeft een laptop met 2 harde schijven voor nut?

Ik heb een laptop met 2 harde schijven, en ik zat er over na te denken om programma's te verwijderen van de schijf waar ze nu op staan ( namelijk de schijf waar ook windows 7 op is geinstalleerd) en dan de programma's te installeren op schijf D (de lege hardeschijf) maar ik weet niet zeker of dat handig is en of m'n laptop daar sneller van wordt.
Ook staan bibliotheken ook al in schijf C dus dat betekent dat alles op schijf C staat. wat moet ik met schijf D?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je laptop vastloopt en je hebt alles op D staan ben je het niet kwijt, een soort van back-up.

Ik durf met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te stellen dat je laptop geen twee harde schijven heeft. Het zijn twee partities op één schijf. Het ziet er echter wel uit als twee schijven. Het maakt kwa snelheid weinig uit wat je waar neerzet. Houd er wel rekening mee, dat als je C-partitie te vol wordt je laptop trager gaat werken omdat hij zijn virtuele geheugen niet meer kwijt kan. En er staat waarschijnlijk een recovery op D:. Daarmee kun je je laptop weer in nieuwstaat brengen.

De c schijf is eigenlijk je werk schijf dus alle werk programma,s kunnen het beste op de c schijf alles wat je aan bestanden maakt en verzamelt kan je altijd het beste op de D schijf zetten het liefst gewoon een kopie maar als het films of grote bestanden zijn dan is het beter deze na bewerking of downloaden rechtstreek naar D schijf te zetten. zodat als er iets fout gaat met je c schijf (het werk gedeelte van je schijf) je altijd je gemaakte bestanden nog hebt. bovendien omdat je c schijf de werkschijf is zijn daar altijd veel lees en schrijf bewegingen en dat heb je dus niet op de D schijf. Je kan in principe wel programma op de d schijf zetten maar erg handig is dat nooit omdat sommige programma bij een update er van uitgaan dat er iets op de c schijf staat en dus moet hij tijdens werk commando altijd iets van 1 schijf en dan iets van de andere schijf moet halen vooral dingen als DLL files die je in principe nergens anders neer zet dan in system dir etc dus het kost je snelheid in principe moet je er ook rekening mee houden dat je dan wellicht een c en d schijf hebt maar dat deze in principe toch op 1 fysiek harde schijf staan De kans bestaat dat als er iets mis is met je C schijf dat ook je D schijf de geest geeft maar zolang het een software data fout is en niet een fysiek kras o.i.d dat je D schijf er altijd nog is hoe minder schrijf bewegingen op je d schijf hoe kleiner de kans dat daar iets fout gaat dus mooi op c laten en als je ruimte gerbrek op C: hebt kan je beter iets afsnoepen van D door een partitie vergroting dan programma,s op D zetten dat heeft mijn inziens altijd voorkeur

Geen kan D gebruiken voor een back-up en een dualboot installatie. En het is natuurlijk meer geheugen^.^

Je bent flexibeler in het indelen van je gegevens op de hardeschijf. Zo heb ik in het kader van 'mogelijke' virusinfecties mijn HDD ook opgedeeld. Nu heb ik 1 Windows partitie, waarop ik ook ALLE executables op heb staan. Deze is eenvoudiger maandelijks te backuppen (partitiebackup) en mocht ik een virus hebben, dan zal alleen deze partitie geinfecteerd kunnen worden. De 'data' op de andere partities blijven zo zonder problemen. Ook als ik extreem de hdd op de windows partitie moet formatteren. Uiteraard maak ik van elke partitie maandelijks een backup.

Je PC zou daar inderdaad IETS sneller van kunnen worden, als het daadwerkelijk twee verschillende fysieke schijven zijn. Want dan kan Windows bijv. een programma openen van de D-schijf en TEGELIJKERTIJD een systeembestand op de C-schijf openen. Als je maar één schijf hebt die is opgedeeld in een C- en D-partitie, of als alle bestanden op C staan, gaat dit echter niet op: dan moeten die 'open-bestand' instructies ACHTERELKAAR gedaan worden. Zelf heb ik meerdere schijven in mijn PC. Hoe meer zaken je tegelijkertijd draait: hoe meer nut 't heeft om meer schijven te nemen. Dan kan de diskload verspreid worden over meerdere schijven. Bijv: schijf 1: Windows. Schijf 2: documenten/muziek/films. Schijf 3: draaiende torrents. Schijf 4: draaiende magnets. Verder kan je een tweede fysieke schijf mooi gebruiken voor backups. Als de eerste schijf met je documenten dan stuk gaat, dan gaat (meestal) niet de tweede schijf óók stuk. (Tenzij je te maken hebt met zaken als blikseminslag, overstroming, etc.) (Dan moet je natuurlijk wel regelmatig backups maken van je eerste schijf naar je tweede schijf. Dit kan ook automatisch en gratis, bijv. met Cobian backup.) Een ander nut van een extra schijf is: je kan makkelijk(er) met Ghost-systeembackups werken (dan kan je ook Windows in 15 minuten weer helemaal schoon terugzetten, in de configuratie die je zelf wilt, i.p.v. de kale fabrieksconfiguratie). Dan verdient 't wel voorkeur je documenten ook op die 2e schijf te zetten. Anders krijg je hele grote systeembackups. Dus dan wil je ook graag een derde schijf, zodat je daar backups kan maken van je documenten die op je 2e schijf staan. Voor mijzelf is drie schijven in een PC eigenlijk dan ook het minimum. Maar pas als een laptop vier schijven kan herbergen, zal ik een laptop aanschaffen :).

Als je echt twee schijven in je laptop hebt, kan je een RAID1 maken. Daar wordt hij wel snel van, en je hebt ook automatisch altijd een backup zeg maar. Lijkt me sterk dat je trouwens twee schijven hebt in een laptop. Ik geloof dat alleen alienware er wel eens eentje gemaakt heeft, een laptop met twee schijven, speciaal voor bovenstaand doel. Waarschijnlijk heb je gewoon twee partities. Dat kan handig zijn om de boel een beetje te ordenen, maar verder schiet je er niets mee op. Het blijft een schijf met een leeskop. Ik gebruik(te) onder windows een partitie voor Windows + programma's en een andere voor data en dergelijke. Daarmee voorkom ik dat de Windows partitie plotseling helemaal vol is en de computer niet meer kan booten omdat de opstartpartitie vol is.

Met een 2 de schijf heb je meer opslag. verder is het handig om b.v. je documenten en foto's op de D schrijf te zetten. b.v. bij het formateren van C blijft op D allles staan. snelheid haal je door het werkgeheugen van je laptop maxiaal te vullen en verder je C schijf, regelamatig op te ruimen en te deframenteren

Op elke computer die ik ooit bezat heb ik met meerdere partities gewerkt. Je kunt b.v. een Systeem en een Data partitie hebben. Al je programma's stel je dan zo in dat ze hun gegevensbestanden, documenten, muziek, films, foto's etc. op de Data schijf plaatsen. Het biedt grote voordelen: 1) Windows/Mac OS/het systeem en alle programma's blijven veel langer sneller opstarten in vergelijking tot 1 schijfpartitie waarbij alles op een gegeven moment (letterlijk) door elkaar komt te staan. De schijf moet dan heel veel zoeken waar alle staat. 2) De schijffragmentatie kun je beter beheersen. Bij een volledige defragmentatie ben je zelfs nog veel sneller klaar als je de hele inhoud van de Data schijf overzet en weer terugzet. 3) Backuppen wordt overzichtelijker, eenvoudig de hele dataschijf copiëren is ook al afdoende. Een ander nut van een 2e partitie kan zijn als hij tevens als opstartpartitie dient. Je kunt dan op een 2e partitie een ander besturingssysteem installeren, zoals ik op mijn Mac's zowel Mac OS als Windows 7 heb staan (voor de evt. Windows-only programma's). Of je kunt zélfs een tweede versie van de besturingssysteem hebben en die exclusief met slechts enkele applicaties voorzien. Je hebt dan het voordeel dat die partitie heel bedrijfszeker en supersnel is. Dit principe gebruik is ook al jaren naar tevredenheid.

Bronnen:
Eigen ervaring

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100