Wat is de mb cache van een processor?

Ik zie op processors bijv. l2 is 2 mb cache ofzo, maar wat houdt dat eigenlijk in?
Hoe meer mb cache hoe beter/sneller?

Weet jij het antwoord?

/2500

In plaats dat de processor het ram geheugen aan moet spreken kan deze even heel snel zijn data opslaan in zijn eigen cache en dit ook weer opvragen. Dit zorgt er voor dat het sneller gaat dan eerst over het moederbord naar het ram sturen en weer terug sturen om het moment dat het weer nodig is. Cache geheugen is wel duur en maakt een processor groter dus vandaar dat het spaarzaam op een proc wordt gezet. Toegevoegd na 40 minuten: Antwoord reacties: Kijk hoe meer cache hoe beter maar bij het spelen van een spel of het draaien van een programma ligt het allemaal aan de zwakste schakel of de bottleneck. Stel dat je een betere proc. met meer cache koopt maar je hebt een zwakke videokaart kan het zijn dat je geen verschil zou zien met een langzamere cpu. Ook kan het per spel verschillen welke CPU/GPU/RAM combinatie beter werkt dan de andere. Sommige spellen kunnen goed met quadcores overweg andere kunnen alleen met een singlecore werken. Hoe dan ook is het bij games vooral van belang om een goede videokaart te kopen. Bekijk anders deze link even, Als je een AMD Phenom II X4 970 koopt presteert deze maar 20% beter voor bijna de dubbele prijs. Wel een synthetische benchmark. http://www.tomshardware.com/charts/desktop-cpu-charts-2010/3DMark-Vantage-GPU-Performance,2417.html Intel heeft soms veel meer l2 cache maar het is dan niet gelijk zo dat ze beter presteren kijk maar naar de Intel Core 2 Quad Q9550 deze heeft 12mb l2 cache maar presteert slechter dan jouw x4 640.

In het algemeen: ja, hoe meer cache, hoe sneller je PC is. Processors werken op data, en hoe sneller die er bij kan komen, hoe sneller de processor door kan gaan met rekenen. Normaal gesproken heb je je RAM geheugen, maar zelfs dat is al traag, vandaar dat ze een cache geheugen hebben om sneller bij de (laatste geadresseerde) data te komen. Hoe groter de cache, hoe groter de kans dat het data uit die snelle cache kan halen cq wegschrijven in plaats van naar het tragere DRAM geheugen. Eerst hadden ze deze snelle cache buiten de processor, daarna werd het naar binnen verplaatst, dus nu zit het in dezelfde chip. De volgorde van toegangssnelheden is zoiets als: (processor) registers -> Level 1 cache -> Level 2 cache -> (D)RAM -> Hard Disk -> CD/DVD/BlueRay Disk.

Dit is een voorziening die alvast wat gegevens van de vaste schijf in een buffer in het geheugen zet;als U die gegevens opvraagt,dan ontvangt U ze sneller;kan in hardware of (zelfs) software worden gerealiseerd en kan tevens als extra buffer dienen,om het grote verschil in snelheid tussen een moderne processor (16 Mb) en het wat langzamere geheugen of de nóg langzamere vaste schijf te overbruggen. Er zijn trouwens drie archetypes cache: read cache ( waarin een gelezen block wordt bewaard in het geval daaruit later informatie wordt gevraagd) . Verder read-ahead cache (die tevens enkele volgende blocken leest,waardoor de kans vergroot wordt dat de op te vragen informatie direct beschikbaar is) en write-back-cache (waarin weg te schrijven informatie wordt bewaard in de hoop dat die samen mét andere informatie in één keer kan worden weggeschreven.)Kortom hoe hoger het getal,des te sneller. (bron: Leerboek Informatica van jaren geleden plus eigen kennis) Groet:Zoekertje

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100