Wat kan de oorzaak zijn van de instabiliteit van mijn computer?

Ik ben op zoek naar de mogelijke oorzaak van mijn computerprobleem.

Hoofdsymptoom:
Ongeveer drie minuten na het starten van Windows loopt de computer vast. Zelfs de muispijl beweegt niet meer. Meestal volgt na enkele seconden een spontane harde herstart. Na zo'n herstart kan ik soms meteen door, maar soms lijkt het bootproces te hangen op de harde schijf of de DVD-speler.

ALS ik eenmaal vijf minuten of langer in Windows ben, is het systeem zo stabiel als een rots. Voor het zover is, moet ik soms meerdere keren booten.

Bijsymptoom 1:
Na zo'n spontane herstart komt Windows met het scherm met de diverse Safe Modes. Als ik daarin wat rondwandel tussen de opties, gewoon met de pijltjestoetsen, hangt het systeem soms op dat moment al. Ik kan een tijdje rondwandelen, daarna hangt het systeem. Control-Alt-Del werkt dan nog wel.

Bijsymptoom 2:
Ik heb ook eens het BIOS-scherm opgeroepen na zo'n spontane herstart. Daar gebeurde hetzelfde: plotseling werkt navigatie via de pijltjestoetsen niet meer. Ook Esc en F10 werken niet meer. Control-Alt-Del werkt nog wel.

Bijsymptoom 3:
Een heel enkele keer kom ik na het starten (spontaan, of na het veranderen van de BIOS-instellingen) niet verder dan een zwart scherm. Eén keer klonken meerdere heel korte piepjes snel achter elkaar; een andere keer klonk één lange piep, gevolgd door vier of vijf snelle korte piepjes.

(Nog wat extra informatie staat in de reactie.)

Hoe kom ik erachter wat de oorzaak is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Buiten de reeds gegeven antwoorden over het geheugen en het moederboard, kan het inderdaad goed de voeding zijn. Juist doordat de problemen komen als hij nog koud is, kan het zijn dat er condensator niet helemaal lekker werkt (die doen het beter als ze een beetje warmer geworden zijn). Daardoor is de spanning niet geheel constant en dat kan weer geheugen/timing problemen opleveren. Bijkomend kunnen harde schijven erg slecht tegen variërende voedingsspanningen. Of gewoon nog simpeler, je bios batterij is (bijna) leeg. Zeker als je pc een paar jaar oud is, kan je hele rare verschijnselen krijgen. Kijk maar eens op het moederboard naar een glimmende platte batterij (2032 of 2025) zo groot als een 20 Cent stuk. Deze moet 3V hebben. De meeste computers werken nog bij 2 Volt, sommige trekken ze echt helemaal leeg voordat ze in de fout gaan, sommige zijn wat gevoeliger en geven het bij 2,7 Volt al op.

Het lijkt me of de binnenkant van je computer te warm word. Heb je wel eens in de bios gekeken naar de temperatuur? Maak de kast van binnen een schoon. voorzichtig met de stofzuiger en kijk uit bij de vennetjes in je kast. Een andere oorzaak zou een niet goed werkende voeding kunnen zijn.

Het zou je moederbord kunnen zijn. Als ja kom je die aan het vervangen.

Allereerst zit ik te denken aan 3 mogelijke niet goed(meer) functionerende onderdelen van Uw PC. 1>> geheugen is gedeeltelijk defect of bijna 2>> Bios resetten/flashen is enigszins verouderd. 3>> Keyboard probleem i.c.m. muis aansturing. Mogelijk kunt U de boel eens testen. Laat de volgende tests eens lopen. Zodra het klaar is kun je dan de computer met de laatst bekende configuratie opstarten? Zoja, probeer het volgende. 1. Start > Uitvoeren > cmd > druk op enter. 2. typ chkdsk /f (<<< Dit is een herstelmodus van Windows, tracht te repareren wat niet werkt of ontbreekt.) Er zal een pop-up of een bericht tevoorschijn komen dat het niet kan uitvoeren en vraagt of je het wil plannen op de volgende reboot. Druk op "Ja". Je systeem gaat nu rebooten en komt gelijk in reperatiemodus. Hopelijk zou dit kunnen helpen,niet geschoten is uiteindelijk altijd mis. Groet:Zoekertje

Heb je de voeding al eens vervangen?

Ik vermoed ook warmte, maak de laptop veel herrie (blazende ventilatoren)? dat zit de fan/inlaat/uitlaat verstopt. ff voorzichtig schoonmaken.

Als ik hoor over piepjes dan denk ik toch dat er iets met je geheugen of videokaart is vermoedelijk je geheugen bankjes Je kan proberen je videokaart er eens uit te halen en daarmee dus even je bios te resetten en dan de videokaart weer terug te zetten of 1 voor 1 de geheugen bankjes te testen tja en eventueel je bios te flashen hoe oud is je pc en welke spec want zo te horen is het een behoorlijk oude ?

Bij dit soort wisselende symptomen is het heel vaak de voeding. Dat kun je niet echt meten, je voltages zullen ws wel ok zijn, maar is zit instabiliteit in de spanning. Voeding kost ong 30 euro voor een redelijke, probeer het eens. kost je wel een uurtje sleutelen, dat wel. Moederboard/geheugen/HD/graphicscard zijn ok, anders krijg je andere issues, of start jed pc sowieso niet meer op.

Vanuit ook beetje ervaring geef ik Domtic gelijk! Al lezende en zeker als je desktop al wat ouder is (rondom de 3 jaar is tegenwoordig al redelijk oud)zou het best die "brakke batterij" kunnen zijn, gezien zeker alle vreemde en niet-consequente symptomen en extra bijwerkingen. Helemaal als dit gebeurt in de opstartfase. Batterij doormeten of vervangen is simpel en goedkoop om te te proberen ;-) Waar ik idd ook even aan dacht zijn 1 of meerdere 'lekkende condensatoren/elco's' op je moederbord. Dell, HP, maar ook Asus en MRI borden hebben allemaal wel eens een serie hiervan gehad die lekkende elco's. Zijn ze allemaal nog mooi strak en glad en zie je geen oxidatie? Wat ook nog zou kunnen is dat er IDE-kabels zwak/brak zijn geworden; soms is een lichte "kreukel" al de oorzaak... IDE- kabels verbinden het moederbord met floppy diskette station (als je die nog hebt) of een harde schijf, of CD/DVD station. Meestal is die van de harde schijf 'een oorzaak' voor ook dit soort instabiliteit-sores. Vervangen is dan ook nog optie, desnoods ff eentje lenen om verschillen te testen :) Als dit allemaal ook niet helpt (hoewel dergelijke opstartproblemen wel vaak aangeven dat moederbord vlot kan crashen helaas) dan kan je nog een poging doen om je BIOS te gaan flashen, maar zoals al genoemd pas zeer goed op en doe het als 'laatste optie' en met exacte gegevens van de BIOS die je nu gebruikt! Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100