Wat doet een printer als hij moet 'uitlijnen' nadat je er een nieuwe cartridge hebt ingedaan, en is dit wel nodig? Wat gebeurt er anders?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als de printer gaat uitlijnen dan worden de prinafstanden exact bepaald en vastgezet. De printer weet bijvoorbeeld dat hij een vierkant van exact 5 x 5 cm moet printen. Door het wisselen van cartridges kan de kop een beetje verschuiven. Het resultaat kan dus zijn dat het vierkand 4,9 x 5 cm wordt. Het verschil lijkt weinig, maar als je in kleur een foto wilt afdrukken kan je foto er zwaar *&*# uitkomen. De printer zal een aantal lijnen en vlakken printen, en jij moet dan zeggen welke het beste zijn. De printer weet dan hoe en wat.

Omdat de positie van de spuitkopjes en nozzles (sproeiertjes) bepalend zijn voor de kwaliteit van je print, is het belangrijk dat zo goed staan uitgelijnd. Omdat je een andere kop erin gezet heb zal de stand t.o.v. de andere koppen iets anders zijn. Door dit proces worden ze dus ten opzichte van elkaar afgesteld.

Gaat eigenlijk voornamelijk om de regelafstand. Als de printer de opdracht krijgt om een regel naar beneden te gaan,zullen de tandwielen dit regelen, maar dit gaat niet op de tiende van de millimeter precies, terwijl dit wel moet. (anders zie je strepen doordat een en ander niet op elkaar aansluit). Op de ouderwetse manier kan je een testpagina printen, en dan via de software vertellen wat de beste uitlijning is. Tegenwoordig zijn printers in staat om dat zelf te zien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100