Waar moet je op letten als je een nieuwe PC aan wilt schaffen die je voornamelijk voor fotografie wilt gebruiken?

Buiten een enorme harde schrijf moet hebben voor de opslag (ik fotografeer voornamelijk in RAW) zijn de bewerkingsprogramma's enorm en houd ik ervan om snel te kunnen werken. Iemand goede tips???

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Elke redelijke computer heeft tegenwoordig een harde schijf die groot genoeg is. Kijk daarom vooral naar de hoeveelheid intern geheugen. Minimaal 4 GB, meer is beter. Kies een 64-bits OS, dat is sneller dan een 32-bits OS, en pas bij een 64-bits OS heb je ook daadwerkelijk iets aan al je interne geheugen. Het aller-, aller-, allerbelangrijkste is echter je scherm. En je videokaart, natuurlijk. Kies een scherm met een digitale aansluiting. Ook je videokaart moet dan natuurlijk een digitale uitgang hebben. Een digitale verbinding tussen videokaart en scherm is echter bij lange na niet genoeg. Als je een goedkoop schermpje hebt, krijg je alsnog bagger te zien. Zoek een scherm dat alle kleurinformatie ook echt weergeeft. Er zijn schermen die weliswaar doen alsof ze 24-bits kleuren aankunnen (dat is 8 bits per kleurkanaal), maar die in werkelijkheid slechts 6 bits per kleurkanaal gebruiken. De rest wordt afgekapt of dithered weergegeven. Verder moet het scherm niet afhankelijk zijn van de kijkhoek. Veel laptops hebben bijvoorbeeld een enorme kijkhoek-afhankelijkheid. Je kunt dat eenvoudig testen door een egaal blauw (of rood, of groen) beeld op het hele scherm te zetten. Ziet die kleur er dan aan de bovenkant anders uit dan aan de onderkant, of links anders dan rechts, dan is je scherm waardeloos voor fotobewerking: de kleur die je ziet, hangt dan maar net af van de kijkhoek. Ook een spiegelend scherm is niet fijn. Dan wordt de kleur die je ziet namelijk erg beinvloed door de kleur van de kamer waarin je werkt. Kijk eens bij de monitortesten van PRAD. Die zijn echt enorm goed en uitgebreid. Op de pagina's van PRAD vind je ook uitleg van alles waar ze over praten, zodat je zelf de benodigde achtergrondkennis kunt opdoen.

Bronnen:
http://www.prad.de/new/monitore/index2.html

dan adviseer ik een Intel I5 processor, en 6 Gb Ram.

Ik heb er geen verstand van, maar mijn vader is Fotograaf, werkt ook veel met photoshop en hij zegt dat een iMac wel echt een vereiste is dan.

8 GB ram. Een paar GHz-en.. Van groot belang, een goed scherm! Heb zelf een Eizo scherm staan. Anti glare.. Geen weerkaatsingen!

Neem een scherm het HDMI- of tenminste DVI-aansluiting (en zorg uiteraard dat de videokaart dezelfde aansluiting heeft). Je hoeft dan de kleuren en andere zaken niet af te stellen.

Wat ze hierboven ook zeggen, voor foto's heb je echt niets bijzonders nodig. Zelfs niet voor het bewerken. Het is namelijk geen film. Een I3 processor is al ruim voldoende. Een beetje snelle videokaart zou wel handig zijn, maar dat zijn ze tegenwoordig allemaal wel. (het hoeft geen 3D gamerskaart te zijn). DVI is ook aan te raden, zoals al werd aangegeven. Nog 1 tip: Ik zou een moederbord nemen die RAID ondersteund, en meerdere schijven nemen en die dus in Raid zetten. Harde schijven kosten niets meer, maar foto's zijn vaak onvervangbaar! En die wil je niet kwijt als je harde schijf kapot gaat. Of een externe flinke schijf, en regelmatig backups maken. Toegevoegd na 1 minuut: Oja.. en een interne kaartlezer uiteraard. Dan stop je de geheugenkaartjes zo rechtstreeks in je PC en hoef je niet met kabels te klooien. Altijd handig!

Ga eens bij alternate.nl kijken je kunt ze ook bellen dan helpen je ze met plezier. Leg ze voor wat je wilt. Suc6

Als je echt van vlot werken houdt zou ik ook even kijken naar een SSD. Een SSD heeft dezelfde functie als een HDD maar is over het algemeen sneller. Daarnaast zou ik aanraden om nog 2 HDD's in je systeem te plaatsen om zo al je foto's dubbel op te slaan. Als ik zie hoe snel mijn vriendin met alleen jpg's haar hardeschijf vol krijgt zou ik gaan voor 2x 2TB

Intel lol koop een mooie AMD x6 processor en met het geld dat je bespaart kan je nog een leuke videokaart kopen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100