kan de data op een USB-stick corrupt raken als je aan de contact punten zit?

Ik heb op www.lacie.nl een aantal gaaf uitziende USB-sticks gezien in de vorm van sleutels. Maar nu viel mij op dat je ten alle tijden bij de contacten kan komen en dat wanneer je die dus ook aan je sleutelbos hangt dat die contacten dus ook tegen andere dingen aankomen.
is het mogelijk dat je je informatie kwijt raakt of corrupt maakt door tegen de contacten van de USB aan te komen of heeft iemand ervaring met deze USB-sleutels

http://www.lacie.com/nl/company/news/news.htm?id=10466

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je bij de contacten kunt komen, kunnen er voorwerpen tegen de contacten aankomen die een elektrische lading hebben. Dat kan schadelijk zijn, gezien de grote spanningen die daarbij kunnen optreden. Ik heb een filmpje gezien van een (slecht ontworpen) telefooncentrale, die gevoelig was voor elektromagnetische straling van buiten. Iemand rammelde met een sleutelbos op ongeveer twee meter afstand van de apparatuur - de centrale viel meteen uit. Oorzaak was dat de sleutels van elkaar waren geïsoleerd door plastic kapjes op het "handvat" van sommige sleutels. Rammelen laadt dan de metalen delen van de sleutels op. Wanneer twee verschillend geladen sleutels tijdens het rammelen toevallig met elkaar in contact komen, ontstaat een klein vonkje. Dat geeft in dit geval een klein pulsje, waar de centrale niet tegen kon. In jouw geval kan hetzelfde gebeuren, maar dan simpelweg door het USB-geheugen langs de binnenkant van je broekzak te laten wrijven. Dat geeft ook lading. Die kan zich dan over de contactpunten ontladen. Da's erger dan het geval van de telefooncentrale, omdat de elektrische puls dan direct op de contactpunten plaatsvindt, en niet in de vorm van een elektromagnetische puls. USB-geheugen is enigermate beveiligd, maar die bescherming wordt met elke ontlading wat minder. Op den duur zal er dus iets kapot gaan.

Het lijkt mij sterk dat je informatie kwijtraakt door de contactpunten aan te raken. Alleen niet met een magnetisch voorwerp. Dat kan alle informatie wissen. Het zal natuurlijk niet echt bevorderlijk zijn voor een langdurige goede werking als de contactpunten regelmatig met iets in aanraking komen

Normaal gesproken kan je USB stick niet corrupt worden op deze manier. (althans als je er normaal mee omgaat) Wel kan je USB stiock corrupt worden als je hem snel achter elkaar in en uit de computer haalt, zo komt er steeds heel even spanning op te staan, en kan het voorkomen dat er data verdwijnt. Ook is het altijd verstandig om eem USB-stick pas de verwijderen als je hem veilig heb verwijderd onder windows. zo weet je zeker dat alle data erop staat, en dat de pc niet nog bezig was met date te lezen of schrijven!!!

Dat lijkt me sterk zo lang er geen kortlsuiting ontstaat via de contactpunten. Maar dan moet je er stroom opzetten. Er zit geen stroombron in de USB stick, dus als de stroom eraf is en je verbind de contactjes gebeurt er niets. Als je dat niet gelooft: men neme een USB stick van 128 MB. Een 32 GB USB stick mag ook, maar je gelooft me immers niet ;o) Je zet er een paar foto's op Je pakt een stuk zilverpapier en propt dat in de gleuf Je haalt al(!) het zilverpapier eruit en kijkt of de foto's er nog opstaan. Je stuur mij een PM bij negatief resultaat Toegevoegd op 05-06-2009 15:31:23 Ik zie geen PM en als wetenschapper heb ik het experiment natuurlijk zelf ook even uitgevoerd. Het resultaat is een nog steeds goed werkende stick. Volgende experiment wordt de bak met water en dan goed laten drogen. Ik durf te wedden dat de stick hier tegen kan (mits hij geheel droog in de PC wordt gestopt, want dan staat er wél stroom op de USB poort.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100