Waarom staat er een houdbaarheidsdatum op producten?

Ik heb net koekjes gegeten die 4 maanden over datum waren... De koekjes zien er nog prima uit.... en zijn nog lekker ook.. dus hoe kunnen ze dan over datum zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is een wettelijke veplichting,en een garantie tegenover de consument.Het zal best voorkomen, dat bepaalde produkten nog goed zijn na de opgegeven datum.Maar als je het consumeerd, en er ziek van zou worden,is dit je eigen verantwoording, en niet van de producent.

de houdbaarheidsdatum betekent ook tot wanneer een product ten minste houdbaar is. En dit staat erop omdat dat verplicht is gesteld. De meeste producten zullen ook een redelijke tijd na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog goed zijn.

Dat is de wet, als jij ziek word van die koekjes kun je de fabrikant niet meer aansprakelijk stellen. Wat niet wil zeggen dat sommige producten niet langer goed blijven maar de houdbaarheidsdatum is een minimum datum om zeker aan de goede kant te blijven

Voor sommige producten komt de aangegeven datum daadwerkelijk in de buurt van de geschatte datum dat het zal bederven. Voor veel producten is de houdbaarheidsdatum puur een indicatie die de producent op zijn verpakking moet zetten van de wetgever, neem een blik conserven als voorbeeld, in theorie kan die wel enige decennia mee (misschien meer) maar ook daar staat zo'n datum op. Het verplichte karakter van deze houdbaarheidsdatums is denk ik bedacht om het zekere voor het onzekere te nemen, dit omdat bederfelijke waren wel degelijk bederven, maar ook goed geconserveerde voedingsmiddelen (bijvoorbeeld in blik) kunnen in theorie een punt bereiken waar ze niet meer voor consumptie geschikt zijn.

Naast de antwoorden hiervoor: Na de houdbaarheidsdatum staat de fabrikant niet meer garant voor de kwaliteit van het produkt. Los van het feit of het wel of niet meer te consumeren is. Bijv. het koekje is nog prima eetbaar, alleen smaakt het minder lekker dan drie maanden geleden.

Aanvullend (want wel "dat" uitgelegd, niet uitgelegd "waarom"): De conditie waaronder bewaart wordt, is afhankelijk van het verstand van de consument. Een fabrikant kan niet inschatten of iemand de koekjes koel in een afgesloten verpakking bewaart, of gewoon buiten in de zon legt. De voedselindustrie is daarom verplicht om de datum te vermelden onder "de slechtst aannemelijke bewaarconditie", waarbij wel in bepaalde mate uitgegaan mag worden dat de consument de bewaarinstructie op de verpakking opvolgt. Ergo: als je zeker bent dat je "goed bewaart", in het algemeen geldt dan: koel, droog en donker, dan kun je in enige mate flexibel met de datum omgaan. Maar pas op: dat geldt niet voor producten die je exact conform hebt bewaard, dus geen fritesaus in de koelkast bewaren en drie maanden te laat gebruiken onder het mom "ja, maar ik heb toch extra koel bewaard". Dat was namelijk het voorschrift al. En vis is een apart verhaal:)

Het antwoord is op zich al gegeven. Ik heb wel nog dit toe te voegen: Die koekjes mogen dan misschien nog goed smaken maar dat wil niet zeggen dat ze geen bij-effecten hoeven te geven. Wacht een paar dagen voor je beweert dat ze nog goed waren..... In het algemeen overigens kan je extreem zoete droge dingen erg lang bewaren. En hoe langer de houdbaarheidsdatum hoe meer relatieve speling je hebt. Kijk er wel mee uit.... Bij bier bijvoorbeeld kan het prima smaken maar er kan wel degelijk een nogal vervelende soort schimmel in groeien die je niet proeft maar wel degelijk erg goed merkt....

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat producenten ze erop zetten zodat consumenten ze vervangen wanneer de datum overschreden is. Denk hier aan producten zoals maggi Liquid Seasoning of gewone chocolade. :)

er worden ook vaak 2 termen door elkaar gehaald, de uiterste houdbaarheidsdatum en de uiterste verkoopdatum, deze zijn niet hetzelfde.

Het is vantevoren nooit EXACT te voorspellen wanneer er een bacteriekolonie zal ontstaan. De (verplichte) houdbaarheidsdatum is dus een schatting aan de zeer voorzichtige kant om juridische problemen zo veel mogelijk te voorkomen. Vergelijk ook de snelheidsmeter in je auto: die geeft ook altijd iets te hoog aan, zodat je de autofabrikant niet aansprakelijk kunt stellen voor de (gevolgen van) te hoog gereden snelheden. Ik ben in elk geval niet bang voor mijn aardappelpuree (gesloten zakjes) die 3 jaar over datum is en maak 't nog gewoon op.

Vreemde rubriek voor deze vraag, lijkt mij niets met besturingssystemen te maken hebben