Verschil tussen Ubuntu en W7?

Ik zou graag willen weten wat de belangrijkste verschillen zijn tussen Ubuntu en Windows 7. Is het een aanrader om Ubuntu te gebruiken ipv W7? Kan ik ook Ubuntu samen met Windows 7 gebruiken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Belangrijk verschil is sowieso dat Ubuntu gratis en open is en een door velen in het openbaar gemaakte linux distributie, en Windows 7 een gesloten Microsoft-systeem dat best een flinke duit kost (maar hoe veel precies is zeer afhankelijk van hoe je het koopt en welke versie). Verder is het enorm belangrijk wat je er precies mee wilt gaan doen op dagelijkse basis? Overigens kun je inderdaad Windows en Ubuntu samen gebruiken. Sort of, dan. Je kunt vanuit Ubuntu een "virtuele computer" opstarten die Windows draait - dat is niet perfect maar wel nuttig als je af en toe eens iets in een windows omgeving wilt testen of zo. Andersom kan ook, dan geldt eigenlijk hetzelfde. Verder is er nog de mogelijkheid van een "dual boot" oftewel je computer bij het opstarten ervan via een menuutje vertellen of hij Windows of Ubuntu moet laden deze sessie. Je hebt nog allerlei vage uitzonderingen, tussenwegen en andere frutselmogelijkheidjes maar dit is 't wel zo'n beetje denk ik in grote lijnen.

Het grootste probleem waar je tegen aan kan lopen is het gebruik van bepaalde software die niet voor Linux is geschreven. Games, Photoshop en MS Word kan je alleen via WINE (een soort Emulator) draaien. Ik heb Ubuntu als dual boot, maar gebruik het weinig aangezien ik mijn geluidskaart (exotisch ding) niet draaiend krijg. Als je allemaal standaard hardware gebruikt moet dat echter geen probleem zijn. Als je nooit bovengenoemde software gebruikt of tevens ook gratis open source alternatieven gebruikt (GIMP, Open Office) dan is het een fantastisch en gratis OS. Je kan heel makkelijk Ubuntu proberen door even de CD (er is discussie of de volgende een DVD wordt) te downloaden en zonder installatie Ubuntu te booten, als het bevalt kan je gewoon Ubuntu installen en dan krijg je dus een keuze menu welke de optie geeft om Win7/Ubuntu te starten.

Windows 7 gebruikt, net als de nieuwste versie van Ubuntu, ook geavanceerde grafische technieken. En Ubuntu is gebaseerd op Linux, en dat is geavanceerder en stabieler dan Windows 7. Voor vrijwel elk programma, is voor Ubuntu wel een Linux-versie of een alternatief te vinden. PS: Op http://ubuntu-nl.org/getubuntu/download/LTS kan je de LTS-versie downloaden. Die heeft langer ondersteuning, en is stabieler.

Bronnen:
http://ubuntu-nl.org

Windows is gewoon een grafische schil (in jargon GUI = 'Graphical User Interface') om DOS (Disk Operating System) dat je nog kunt bekijken en als je Spartaans wilt doen gebruiken en in programmeren via het programma dat luistert naar de naam 'cmd.exe', terwijl de andere gebaseerd is op Unix.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100