Waarom zijn alle zonnebrandproducten zo vet?

Waarom is olie/vet een essentieel ingrediënt van zonnebrandproducten? Ik probeer wel eens spul waarvan gezegd wordt dat het niet vet aanvoelt, maar dan is het toch vet.
Ik vind zonnebrandcrème extreem smerig, juist omdat het zo vettig is. Bestaat er echt geen zonnebrandspul zonder olie/vet?

Weet jij het antwoord?

/2500

dat is omdat de bestanddelen die je beschermen tegen zonnebrand goed oplosbaar zijn in vet en minder in water. Zou je ze dus in een waterige oplossing doen dan heb je kans dat er op de bodem van je flesje werkzame kristallen liggen, en dat wat je op je huid smeert die bestanddelen niet of minder bevat, zodat het effect weg is, en je toch verbrandt

Zonnebrandproducten bevatten UV-filters. Dit zijn vetoplosbare stoffen die niet goed in een waterige oplossing te verwerken zijn. Zonnebrandcrèmes zijn ook vaak vet, omdat ze op die manier bestand zijn tegen water. Er zijn ook niet-vette transparante zonnebrandproducten, zoals het Ambre Solaire Clear Protect, waarin de UV-filters met behulp van alcohol in het product zijn opgelost. De alcohol in het product verdampt heel snel, waardoor het product niet vet aanvoelt.

Zonnebrand zijn op moleculaire basis 'balletjes' die je tussen jou en en de zon wilt plaatsen, om de zon in meer of mindere mate te blokkeren. Echter blijven ze niet zomaar aan je huid plakken. Een vet zorgt tijdelijk voor binding tussen je huid en de balletjes. Factor 1 = weinig balletjes Factor 10 = veel balletjes Er is ook een chemische verbinder die tussen de huid en de 'balletjes' zorgen dat ze nog beter blijven plakken, maar ook deze voelt vettig aan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100