Hoe werkt shampoo?

Je haalt het er immers weer af, hoe zorgt het dan dat je haar schoner wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Shampoo of conditioner Een shampoo is bedoeld om je haar mee te wassen. Een conditioner gebruik je na het wassen en is bedoeld om je haar extra voeding te geven. Zowel de shampoo als de conditioner kan van alles beloven. In het artikel wordt daarom gesproken over shampoo, maar hiermee kan dus ook een conditioner worden bedoeld. Voeden van droog haar Een shampoo die je droog haar voedt? Voeden van het haar is sowieso al onzinnig, haar is dood en wat dood is zal door een voeding echt niet gaan leven. Droog haar ontstaat door invloeden van buitenaf zoals de föhn, teveel zon, haarkleuringen etc. Om dood haar te voorkomen, kan je beter de bron van de oorzaak aan gaan pakken. Een shampoo zal dit probleem echt niet gaan oplossen. De meeste shampoos voor droog haar leggen een beschermend laagje om de haar heen. Op zich een leuk idee, maar vaak is dit beschermende laagje er na eenmaal borstelen alweer vanaf. Voedende shampoo Dan nog de voedende shampoos voor dagelijks gebruik. Je haar kan je niet voeden van buitenaf. Het haar groeit vanuit de cel in je hoofdhuid. Deze word gevoed door de voeding die je eet, met daarin vitaminen en mineralen. Shampoo met bijvoorbeeld vitamine B of E is onzin, deze bereikt nooit de cel van waaruit het haar groeit. Neem dan met de voeding vitamine B of E tot je, dan komt het wel bij de cel aan. Gespleten haarpunten herstellen Laten we die gespleten haarpunten eens herstellen. Het enigste wat deze shampoos doen, is een laagje over het haar heen leggen of de punten dicht plakken. Maar gespleten blijft het toch, de enigste oplossing is het afknippen van de gespleten haarpunten. Siliconen Producenten stoppen in shampoos siliconen waardoor het haar zachter aanvoelt. Dit is slechts tijdelijk, als men het haar gaat borstelen zal dit zachter gevoel weer snel verliezen. Dit komt omdat het laagje dat de shampoo over het haar heen legt, weer snel verdwijnt. Overigens maakt het zachte gevoel het wel makkelijker om het haar na het wassen beter door te kunnen kammen. Doe dit sowieso nooit wanneer het haar nog nat is. Maar klitten zijn wel makkelijker te verwijderen. Niet helemaal zo slecht dus die producten. Een goedkope antiklit heeft trouwens hetzelfde effect. Vochtbalans De vochtbalans in het haar wordt voor 93 procent van binnenaf geregeld, slecht een klein percentage komt van buitenaf. Maar ook zonder dure shampoo kan je dit bewerkstelligen.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/beauty...

de shampoo neemt vet van je haar en hoofdhuid op. met het uitspoelen van de shampoo verdwijnt dus ook het vet uit je haar.

Shampoo is in feite vloeibare zeep. Zeep maakt voornamelijk schoon door ontvetting, waarmee meteen het vuil meegenomen wordt.

Shampoo is in het algemeen een zeep en bevat stoffen met een wateraantrekkend deel (hydrofiel) en vetaantrekkend deel (lipofiel). Ook bevat het een schuimmiddel om te zorgen dat het oppervlak vergroot wordt en vet goed kan worden opgenomen. Het vet in het haar kan namelijk niet zomaar in water oplossen. Het lipofiele deel neemt de vetten op en het hydrofiele deel zorgt dat het vetopgenomen deel toch makkelijk in het spoelwater oplost. Het resultaat is dat het vet dus met het spoelwater wordt afgevoerd. Verder bevatten shampoos viscositeitsregulatororen. Hierdoor loopt de shampoo niet in een dun straaltje van je hoofd af. Als middel om het haar te doen glanzen wordt vaak polyethyleenglycoldistearaat gebruikt. Conditioners blijven achter in het haar en zorgen ervoor dat het haar niet plakt. Een volledig overzicht van de stoffen en werking van shampoo staat in de bijlage. Toegevoegd na 7 minuten: De chemische afbeelding (schema) is de actieve stof die veel wordt gebruikt in shampoos. De staart steekt in het vetdruppeltje op het haar, terwijl de kop naar buiten gericht is. Je moet je voorstellen dat al die moleculen dat doen, zodat er bolletjes ontstaan met de staart (en vet) aan de binnenkant en de kop naar buiten. Op die manier is het bolletje oplosbaar in water.

Bronnen:
http://www.chemischefeitelijkheden.nl/Uplo...

De basisfunctie van shampoo, meestal in vloeibare vorm, is om haar te wassen en te reinigen. Daarvoor dient shampoo speciale eigenschappen te hebben. Het moet o.a veel schuim ontwikkelen om stof en vuil uit het haar te verwijderen, door het af te spoelen met water. Er bestaan verschillende soorten shampoos voor verschillende soorten haar. De belangrijkste ingrediënt is de oppervlak actieve stof (tenside). Deze verlaagd de oppervlaktespanning van de vloeistof, zodat deze een groter oppervlak kan vormen, waardoor de vloeistof makkelijk schuim vormt. Daarnaast zijn er een aantal additieven toegevoegd b.v. om de viscositeit te verhogen, geurstoffen om het haar lekkerder te laten ruiken, conditioners om het haar meer glans en volume te geven en soms ook kleurstoffen. Daarnaast zijn er allerlei speciale shampoos zoals antiroosshampoo, baby shampoo, etc

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100