Waarom zitten er van die lijnen op onze voetzool?

Als je goed naar je voetzolen kijkt zie je van die lijntjes. Ik ben 19 en mijn voetenzolen staan er vol mee. Het kunnen geen littekens zijn. Op mijn handen staan ze ook.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je huid is iets ruimer dan de grootte van je voeten en handen. Als dat niet het geval zou zijn zou je je handen en voeten niet goed kunnen bewegen. Door het lopen en het bewegen van je handen ontstaan er dan lijntjes.

In de huid van de handpalmen en voetzolen zijn de uitstulpingen van het bindweefsel in de opperhuid gerangschikt in lange lijsten. Daardoor is aan het huidoppervlak een patroon van huidlijnen waarneembaar. Dat worden dermatoglyfen genoemd. Die verbeteren de greep op voorwerpen. En ze verschillen individueel zodanig dat afdrukken ervan voor persoonsherkenning worden gebruikt. - bron: Dynamiek van het menselijk bindweefsel: functie, beschadiging en herstel / door J.J. de Morree. De dermatoglyfen zitten precies op die plekken waarmee we fysiek contact maken met onze buitenwereld. We lopen en we pakken dingen vast. Met een gladde huid zouden we vaker uitglijden en dingen uit onze handen laten vallen. De ribbels op de huid worden de papillairlijnen genoemd. Deze geven dus de gelegenheid om meer grip op voorwerpen te hebben. De papillairlijnen ontwikkelen zich gedurende de prenatale groei. Deze groei start ongeveer zes weken na de conceptie. De invloed van vele genetische en omgevingsfactoren verklaart de natuurlijke variatie van de vormen en details.

Bronnen:
http://www.angelfire.com/journal2/vingeraf...
https://www.politie.nl/binaries/content/as...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100