Ga naar de inhoud

Beroepen met zwaar werk op de agenda: CNV roept op tot actie

Update:
Zwaar werk


Een recent onderzoek van vakbond CNV onder 2700 leden boven de 45 jaar onthult een somber beeld van de arbeidsmarkt. Een groot deel van de Nederlandse werknemers wil eerder stoppen met werken. Maar liefst 62 procent van de respondenten heeft deze wens. Toch zien zij dit als een onbereikbare droom door het dreigende inkomensverlies.

Opgebrand en zonder uitzicht

De uitkomsten van dit onderzoek schetsen een somber beeld: veel van de ondervraagde werknemers zijn al voor hun twintigste jaar begonnen met werken en voelen zich nu, na jaren van inspanning en toewijding, volledig opgebrand. Dit gevoel van uitputting wordt versterkt door de harde realiteit dat een aanzienlijk deel van hen vreest door te moeten werken tot ze letterlijk niet meer kunnen.

Voor CNV-voorzitter Piet Fortuin is deze situatie onacceptabel, vooral in een welvarend land als Nederland. Het idee dat mensen letterlijk tot hun ondergang moeten blijven werken, is een directe aanval op het welzijn en de waardigheid van de werknemer.

Ook de FNV ziet de noodzaak van actie. De tekst gaat onder de video verder >>

Een noodkreet aan werkgevers en het Kabinet

In navolging van de alarmerende resultaten van het onderzoek, roept CNV werkgevers en de regering op tot het creëren van een structurele oplossing voor de regeling van zwaar werk. De huidige regeling, die eind 2025 afloopt, biedt volgens de vakbond onvoldoende soelaas voor de problemen waar werknemers mee kampen. Ondanks verschillende gesprekken met het kabinet en werkgeversorganisaties, is er tot nog toe geen bevredigende oplossing gevonden. Hierdoor voelt de bond zich genoodzaakt om aanstaande woensdag actie te voeren op het Malieveld in den Haag, om zo de urgentie van de situatie aan te kaarten.

Het pleidooi van het CNV is duidelijk: werknemers in fysiek veeleisende beroepen, zoals bouwvakkers en verpleegkundigen, kunnen niet langer wachten op politieke besluitvorming of bedrijfsstrategieën die hun situatie blijven negeren. Zij hebben direct behoefte aan een nieuwe regeling die hen ondersteunt en beschermt.

Geen tijd te verliezen

De noodzaak voor actie is volgens CNV voorzitter Piet Fortuin dringend. Bijna de helft (45 procent) van de werkenden redt het nu al niet tot de pensioenleeftijd. En een overgrote meerderheid (66 procent) acht het onmogelijk om te blijven werken tot 70 jaar. Bovendien vindt meer dan de helft (57 procent) dat zij zwaar werk uitoefenen.

Het CNV benadrukt dat zij klaar staan om de dialoog aan te gaan en streven naar een constructieve samenwerking met zowel de overheid als werkgevers. De tijd dringt, en elke dag uitstel brengt werknemers in fysiek zwaar werk verder in de problemen. De bond roept daarom op tot snel en doeltreffend overleg, om zo tot een structurele oplossing te komen die recht doet aan de noden en zorgen van deze belangrijke groep binnen de arbeidsmarkt.

Bron: ND. Foto: Thx4stock voor Canva

Meer over: