Draai voor klassieke weergave

Stap voor stap de beste zorgverzekering

Aan het einde van het jaar gaan veel mensen weer vergelijken tussen verschillende zorgverzekeraars. Zit je nog goed, dan hoef je natuurlijk niks te doen. Maar zeker dit jaar doe je er verstandig aan om je zorgverzekering eens goed te vergelijken. Alle verzekeraars verhogen hun premies en vaak verandert ook de dekking van de aanvullende pakketten. Met het Startpagina Stappenplan Zorgverzekering kies je de beste zorgverzekering voor jouw situatie.

Stap 1: weet wat je hebt

Elke weloverwogen keuze begint met inzicht in de huidige situatie. Dat geldt ook voor je zorgverzekering. Het zal je verbazen hoeveel mensen niet eens weten wat er precies vergoed wordt en welke aanvullende verzekeringen ze allemaal hebben. Vraag maar eens om je heen. Dus voor je überhaupt denkt aan overstappen; duik eerst eens in je huidige verzekeringspolis.

Verzekeraars passen hun pakketten en premies ieder jaar aan. Misschien ontdek je wel dat je oververzekerd bent. In dat geval weet je gelijk wat je volgend jaar kunt schrappen, of waar je juist misschien een extra verzekering voor moet afsluiten. De polis die jij jaren geleden afsloot, kan er inmiddels heel anders uitzien en helemaal niet meer passen bij je levensfase. Bekijk daarom als eerste of jouw verzekering nog wel bij je past.

Stap 2: schat in welke zorg je nodig hebt

Bij de meeste verzekeraars kun je online inzien welke zorg je het afgelopen jaar hebt afgenomen. Dat kan helpen bij het maken van je inschatting voor volgend jaar. Zet op een rijtje welke aanvullende zorg je volgend jaar nodig denkt te hebben. Bijvoorbeeld fysiotherapie, de tandarts of oogzorg.

Veel mensen hebben uitgebreide aanvullende pakketten ‘voor het geval dat’. Maar hoe verstandig is dat eigenlijk? Ziekenhuiszorg en de meeste geneesmiddelen worden standaard vergoed vanuit de basisverzekering. En heb je prima ogen, waarom dan een aanvullende verzekering voor oogzorg? Maak een lijstje met aanvullende zorg die jij en/of je partner volgens jaar echt nodig denken te hebben.

Stap 3: kies je aanvullende zorgverzekering (of niet)

Een aanvullende zorgverzekering is een verzekering die je kunt afsluiten bovenop de basisverzekering. De basisverzekering vergoedt namelijk niet alles. Als je veel ziektekosten verwacht die de basisverzekering niet vergoedt, is een aanvullende verzekering handig. Het is je eigen keuze hoeveel zekerheid je wenst en wat je daarvoor wilt betalen. Als je veel sport en het risico op blessures daardoor groot is, kan een aanvullende verzekering voor fysiotherapie handig zijn. Denk ook aan tandartskosten en bijvoorbeeld oogzorg.

Handig: de meeste verzekeraars hebben hun aanvullende verzekeringen tegenwoordig ingericht naar de levensfase van hun klanten. Je hebt aanvullende pakketten voor studenten, gezinnen, actieve sporters en 50-plussers. Het  pakket voor 50-plussers biedt bijvoorbeeld -afhankelijk van de zorgverzekeraar- extra dekking voor preventief diagnostisch onderzoek, hoortoestellen, mantelzorg, griepvaccinatie en extra fysiotherapie.

Stap 4: kies het soort polis dat bij je past

De volgende stap is kiezen welk soort polis je volgend jaar wilt. Dat is nog niet zo eenvoudig, maar juist hier is veel winst te halen. Om maar van het gedoe af te zijn, kiezen veel mensen voor een verzekeringspolis waarbij alle in hun polis verzekerde zorg overal vergoed wordt; de restitutiepolis. Maar is dat wel slim? Ga eens na: hoe vaak ben jij afgelopen jaar in het ziekenhuis geweest? En in hoeveel verschillende ziekenhuizen heb je zorg afgenomen?

Je kunt kiezen tussen een budget-, natura- en een restitutiepolis. Het belangrijkste verschil is dat je bij de ene polis op meer plekken een (volledige) vergoeding krijgt dan bij de andere. Bij een budgetpolis krijg je op de minste plekken een vergoeding, bij de restitutiepolis (bijna altijd) overal. De keuzevrijheid (het aantal zorgverleners waar je zorg vergoed wordt) is het grootst bij een restitutiepolis en het kleinst bij een budgetpolis. Dat is ook terug te zien in de premies; verwacht je echt heel weinig zorg nodig te hebben, dan kan een budget zorgverzekering best interessant zijn.

Zo'n budget zorgverzekering is een goedkope naturapolis waarbij de keuze uit zorgverleners nog kleiner is dan bij een normale naturapolis. Het is even werk om uit te zoeken welke zorg waar vergoed wordt. Op de website van je zorgverzekeraar is te vinden met welke zorgaanbieders ze welke afspraken hebben gemaakt.

Stap 5: kies je eigen risico

De laatste grote knop waaraan je kunt draaien om geld te besparen op je zorgverzekering is het eigen risico. Je betaalt een eigen risico als je 18 jaar of ouder bent en gebruikmaakt van zorg uit het basispakket. Behalve als het over zorg gaat waarvoor geen eigen risico geldt, zoals bijvoorbeeld de huisarts. De hoogte van het eigen risico verandert komend jaar niet en blijft €385,- per verzekerde. Stel op basis van je wensenlijst en je verwachte zorgconsumptie de hoogte van jouw eigen risico vast. Bovenop het verplichte eigen risico van €385,- kun je een vrijwillig eigen risico nemen met een maximum van €885,-. Hierbij geldt: hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe lager de premie. Kies je voor een hoog eigen risico, dan is het verstandig een 'zorgpotje' achter de hand te houden, mocht je toch voor onverwachte kosten komen te staan!

Stap 6: stap over (of niet)

Vanaf 12 november kun je overstappen van zorgverzekering. Zorg dat je vóór 31 december je huidige verzekering hebt opgezegd. Je hebt tot 1 februari de tijd om een nieuwe verzekering te kiezen. Stap je niet over, maar wil je zaken wijzigen in je huidige polis? Dan moet dat wél voor 31 december! Je nieuwe verzekeraar zegt je oude verzekering op, hier hoef je dus niets voor te doen. Als je via internet of telefonisch overstapt heb je een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze termijn kun je de nieuwe zorgverzekering nog annuleren.

Ben je er dankzij het Startpagina Stappenplan Zorgverzekering achter gekomen dat je eigenlijk prima zit? Dan kun je nu 'zorgeloos' aftellen naar 2020 en begin anders hier met vergelijken van alle aanbieders.