Ga naar de inhoud

Zorgfraude zorgt voor miljoenenverlies, kwetsbaren zijn de dupe

Update:
Zorgfraude zorgt voor miljoenenverlies

Malafide zorgaanbieders declareren te veel of betalen uit voor niet-geleverde zorg. Met name persoonsgebonden budgetten (PGB’s) zijn het doelwit. Dit leidt tot jaarlijks miljoenenverlies en het aanpakken van de fraudeurs blijkt niet zo makkelijk.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waarschuwt dat zorgfraude en georganiseerde misdaad steeds vaker hand in hand gaan. Vooral kwetsbare groepen zijn hiervan het slachtoffer. Gemeenten worstelen met de opsporing van deze fraude, mede door gebrek aan onderlinge gegevensuitwisseling en beperkte controle op zorgaanbieders.

Opsporing zorgfraude vereist samenwerking en expertise

De strijd tegen zorgfraude blijkt een complexe uitdaging. Gemeenten, verantwoordelijk voor jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning, lopen jaarlijks vele miljoenen euro’s mis. Volgens schattingen van de VNG is er afgelopen jaar voor tussen de 250 en 625 miljoen euro gefraudeerd. Gesjoemel met pgb’s staat hierin centraal. Deze vorm van fraude is moeilijk te traceren door een gebrek aan controle en de ingenieuze wijzen waarop malafide organisaties opereren. Dit probleem wordt versterkt door de huidige structuur. Hierbij acteren gemeenten individueel en kunnen ze amper persoonsgegevens delen vanwege de wet op de privacy.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Noodzaak voor vernieuwde aanpak en wetgeving

De introductie van een nieuwe wet, die gemeenten in staat stelt onderling gegevens uit te wisselen, is een belangrijke stap vooruit in de aanpak van zorgfraude. Expertise opbouwen en intensievere samenwerking tussen gemeenten en andere betrokken organisaties, zoals het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ), zijn essentieel.

Frauderende zorgaanbieders

Desondanks blijft de opsporing een uitdaging. Vooral door de complexe netwerken van frauderende zorgaanbieders en het beperkte aantal ambtenaren dat aan fraudebestrijding werkt. Zorgverzekeraars, met uitgebreide teams gericht op fraudebestrijding, vormen een contrast met de beperkte middelen waar gemeenten over beschikken.

Zorgfraude in de WMO

Zorgfraude in de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) verwijst naar gevallen waarin er sprake is van misbruik, fraude of oneigenlijk gebruik van zorgvoorzieningen die onder de WMO vallen. Deze wet regelt ondersteuning en hulp aan mensen die niet zelfredzaam zijn of problemen hebben met participatie in de samenleving. Fraude in de context van de WMO neemt verschillende vormen aan.

  • Het onterecht declareren van zorgdiensten
  • Het verstrekken van valse informatie om in aanmerking te komen voor bepaalde voorzieningen
  • Het verkeerd gebruikmaken van persoonsgebonden budgetten (PGB’s)

Overheidsinstanties zoals gemeenten, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) hebben de taak om zorgfraude binnen de WMO te onderzoeken en aan te pakken. Dit omvat het uitvoeren van controles, het verzamelen van bewijsmateriaal en het nemen van passende maatregelen tegen degenen die zich schuldig maken aan fraude. In praktijk gebeurt dit veel te weinig, door gebrek aan medewerkers en expertise.

De bestrijding van zorgfraude is een belangrijk aandachtspunt. Dit komt door de impact ervan op de beschikbaarheid en kwaliteit van zorgvoorzieningen voor mensen die het wél hard nodig hebben. En uiteraard ook de financiële last voor de overheid en belastingbetalers.

Wie betaalt de rekening?

Waar staat WMO voor?

WMO staat voor “Wet Maatschappelijke Ondersteuning”. Het is een Nederlandse wet die regels bevat met betrekking tot ondersteuning, hulp en zorg voor mensen die hulpbehoevend zijn of een beperking hebben. De WMO is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en deelnemen aan de maatschappij.

Deze wet regelt bijvoorbeeld voorzieningen zoals huishoudelijke hulp, aanpassingen aan de woning, en ondersteuning bij het regelen van zorg. De uitvoering van de WMO verschilt per gemeente in Nederland.

Waar staat PGB voor?

PGB staat voor Persoonsgebonden Budget. Het is een budget dat mensen in Nederland kunnen ontvangen om zelf zorg of ondersteuning in te kopen. Met een PGB bepalen mensen met bijvoorbeeld een beperking, chronische ziekte of psychische problemen zelf welke zorg of ondersteuning ze willen ontvangen en van welke zorgverleners. Dit biedt meer flexibiliteit en maatwerk in de zorg.

Het PGB wordt verstrekt door de overheid via de Wet langdurige zorg (WLZ), de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) of de Zorgverzekeringswet (ZVW).

Bron: dvhn
Foto: AndreyPopov (Canva)

Meer over: