Ga naar de inhoud

Zelfscankassa’s weg door enorme groei winkeldiefstal

Update:
Zelfscankassa's-verdwijnen-Action

De bekende winkelketen Action heeft er genoeg van. Zelfscan kassa’s verdwijnen geleidelijk uit bepaalde filialen, als reactie op de alarmerende stijging van winkeldiefstal. Zullen andere winkels het voorbeeld volgen?

De eerste winkels in Nederland en België hebben hebben al vanaf 1988 zelfscankassa’s. Sinds 2006 experimenteren Albert Heijen en C1000 ermee en zijn de meeste andere supermarkten kort daarna ermee gestart.

Winkeldiefstal op alarmerend niveau: een stijging van ruim 30% in 2022!

Het aantal winkeldiefstallen is in 2022 schrikbarend gestegen, met een verbijsterende toename van meer dan 30% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit cijfer duidt op een zorgwekkende trend in de detailhandel, waarbij winkeldieven steeds slimmer te werk gaan. De kosten van deze diefstallen lopen niet alleen op voor winkelketens, maar hebben ook gevolgen voor eerlijke klanten, die uiteindelijk de rekening gepresenteerd krijgen in de vorm van hogere prijzen.

Zelfscankassa’s: een dubbelzijdig zwaard

Zelfscankassa’s, oorspronkelijk geïntroduceerd om het afrekenproces voor klanten te versnellen, blijken nu een tweesnijdend zwaard te zijn. Hoewel klanten de snelle en gemakkelijke manier van afrekenen waarderen, zijn deze kassa’s ook een aantrekkelijk doelwit geworden voor dieven. Het ontbreken van direct toezicht en de mogelijkheid om artikelen onopgemerkt te scannen, maken deze kassa’s tot een potentieel risico voor winkeldiefstal.

Het verband tussen zelfscankassa’s en winkeldiefstal

Internationaal onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen het aantal zelfscankassa’s in een winkel en de mate van winkeldiefstal, uitgedrukt als ‘derving’ – het verlies van producten zonder duidelijke oorzaak. Voor elke procentuele toename van zelfscankassa’s wordt er een procentuele toename van derving waargenomen. Deze bevindingen werpen een schijnwerper op het potentieel negatieve effect van deze kassa’s op de beveiliging van winkels.

Actie van Action: zelfscankassa’s verdwijnen geleidelijk uit bepaalde filialen

Als reactie op de zorgwekkende toename van winkeldiefstal heeft Action besloten om zelfscankassa’s geleidelijk te verwijderen uit bepaalde filialen. Hoewel het exacte aantal betrokken winkels niet bekend is, is deze strategische zet bedoeld om de beveiliging te verbeteren en winkeldieven minder kans te geven. Action erkent dat de zelfscan een relatief nieuwe ontwikkeling is, vooral voor hun organisatie, en ziet dit als een leermoment om de meest effectieve benadering te vinden door middel van testen en feedback van zowel het bedrijf als hun klanten.

Ontketent Action een nieuwe trend?

Andere winkelketens volgen mogelijk met afschaffing van zelfscankassa’s vanwege toenemende diefstallen! Terwijl Action besluit om zelfscankassa’s geleidelijk uit bepaalde filialen te verwijderen om de stijgende winkeldiefstallen tegen te gaan, rijst de vraag of andere prominente winkelketens een vergelijkbare koers zullen volgen. Met het alarmerende niveau van winkeldiefstallen en de mogelijke rol die zelfscankassa’s hierbij spelen, lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat andere retailers vergelijkbare stappen ondernemen, om de veiligheid van hun winkels te waarborgen.

Als marktleiders in de detailhandel streven winkelketens er altijd naar om innovatieve en efficiënte oplossingen te bieden aan hun klanten. Met de toenemende rapporten over gestolen producten en de vermeende betrokkenheid van zelfscankassa’s, is het begrijpelijk dat deze retailers zich herbezinnen op de implementatie van deze technologie.

Welke supermarkten volgen Action op?

Hoewel er op dit moment geen officiële aankondigingen zijn van andere retailers die zelfscankassa’s willen afschaffen, kunnen de bevindingen en acties van Action als een alarm fungeren. De bescherming van zowel de winkelomgeving als de klanten is essentieel voor het voortbestaan van de detailhandel en het behoud van het vertrouwen van consumenten.

Als de trend zich voortzet, kunnen we binnenkort meer winkelketens zien die de nodige maatregelen nemen om winkeldiefstal tegen te gaan, waarbij ze wellicht hetzelfde pad volgen als Action. De focus op veiligheid en klanttevredenheid zal ongetwijfeld de drijvende kracht zijn achter deze potentiële veranderingen in de detailhandel.

Videobeelden bij zelfscankassa’s van Action

Action had altijd al een belangrijke veiligheidswaarschuwing op hun site staan, waarbij ze communiceren dat er video-opnames gemaakt worden bij de zelfscankassa’s. Deze worden gemaakt om de derving in filialen te minimaliseren. ‘De gegevens worden uitsluitend voor de niet door het systeem herkende producten bewaard. Dit gebeurt op een lokale server in de betreffende winkel gedurende één dag’. Dit blijkt toch niet genoeg te zijn!

Meer over: