Ga naar de inhoud

Zaaien kan ook in de zomer: voor nieuwe vaste planten

Update:
Zaaien in de zomer vaste planten

Zaaien doe je in de lente en vaste planten koop je in het tuincentrum, toch? Wist je dat je vaste planten ook zelf kan zaaien? En dat je daar al mee kan beginnen in de zomer?

Lees verder en misschien staat jouw kas of vensterbank straks opnieuw vol kweekbakken.

Vaste planten thuis zelf kweken uit zaad

Niet alleen 1-jarige of 2-jarige, maar ook vaste planten kun je zelf kweken uit zaad. We hebben uitgezocht welke 10 soorten plantenzaden makkelijk te kweken zijn in de zomer. Ze zijn ook winterhard. Je kunt ze, mits een beetje beschermd, op hun gemak bij jou thuis laten uitgroeien tot kleurrijke en sterke vaste planten.

10 soorten vaste planten die je zaait in de zomer:  

  1. Lavendel: Deze geurige plant staat bekend om zijn ontspannende geur en prachtige paarse bloemen. Lavendel gedijt goed in de zomer en trekt ook nuttige bestuivers aan, zoals bijen en vlinders.
  2. Zonnehoed (echinacea): Deze kleurrijke bloem is een favoriet onder tuiniers vanwege zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen. Zonnehoed is robuust en vereist weinig onderhoud.
  3. IJzerhard (verbena): IJzerhard is een veelzijdige plant met prachtige bloemen in verschillende kleuren. Het gedijt goed in zonnige omstandigheden en is perfect voor zomerse tuinen.
  4. Zonnebloem: Rudbeckia, ook bekend als de zonnebloem, is een opvallende bloem met heldergele bloemblaadjes en een donkerbruine kern. Deze vaste plant is een prachtige toevoeging aan elke zomertuin en trekt ook vogels aan met zijn zaden.
  5. Meisjesogen: Coreopsis is een bloem met stralende gele bloemblaadjes en een donkerbruine vlek in het midden. Deze vaste plant is zeer veerkrachtig en blijft lang bloeien in de zomer.
  6. Salie: Salvia is een veelzijdige vaste plant met bloemen in verschillende kleuren, zoals blauw, paars en roze. Deze plant trekt niet alleen bestuivers aan, maar heeft ook een aangename geur.
  7. Hosta: Hosta’s zijn populaire schaduwminnende vaste planten met grote bladeren en prachtige bloemen in witte, paarse of blauwe tinten. Ze voegen een vleugje elegantie toe aan elke zomertuin.
  8. Phlox: Phlox is een weelderige vaste plant met clusters van geurige bloemen in verschillende kleuren, zoals roze, paars, wit en rood. Deze bloemrijke plant is ideaal voor het aantrekken van vlinders.
  9. Kogeldistel: Echinops is een unieke vaste plant met ronde bloemhoofdjes die lijken op stalen blauwe ballen. Het is een opvallende aanvulling op elke zomertuin.
  10. Daglelie: Daglelies zijn charmante vaste planten met opvallende bloemen in verschillende kleuren. Ze bloeien op meerdere dagen, waardoor je een langere bloeiperiode hebt.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Verzorgingstips van jonge stekjes van vaste planten

Het succesvol zaaien van vaste planten in de zomer vereist wel de juiste zorg en aandacht. Hier zijn enkele belangrijke verzorgingstips, zodat jouw vaste planten goed gedijen:

  • Plaats en zonlicht: Kies de juiste locatie voor jouw vaste planten, afhankelijk van hun specifieke vereisten. Sommige planten gedijen in de volle zon, terwijl andere de voorkeur geven aan gedeeltelijke of volledige schaduw.
  • Bewatering: Geef je vaste planten regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft, maar niet doordrenkt raakt.
  • Mulchen: Breng een laag mulch aan rond de basis van jouw vaste planten om vocht vast te houden, onkruidgroei door woekerplanten en ander onkruid te verminderen en de grondtemperatuur te reguleren.
  • Bemesting: Geef jouw vaste planten een uitgebalanceerde meststof, die rijk is aan voedingsstoffen om hun groei en bloei te bevorderen.
  • Dode bloemen verwijderen: Verwijder regelmatig dode bloemen om nieuwe bloei te stimuleren en het uiterlijk van jouw tuin netjes te houden.
  • Bescherming tegen plagen: Controleer jouw vaste planten regelmatig op tekenen van plagen en neem indien nodig passende maatregelen om ze te bestrijden.
  • Ondersteuning: Sommige vaste planten hebben ondersteuning nodig, vooral als ze lang en zwaar worden. Gebruik plantensteunen om hun groei te ondersteunen.

TIP: voorkom bladluizen op buitenplanten

Leuke bezigheid voor als je niet op vakantie gaat

Het zaaien van vaste planten in de zomer brengt specifieke uitdagingen met zich mee, maar biedt ook voordelen, zoals een langere groeiperiode en snellere bloei. Heb jij tijdens de zomermaanden tijd genoeg voor je tuin? Dan is zaaien in de zomer een leuke bezigheid. Hup naar een tuincentrum en zoek jouw favoriete plantenzaden bij elkaar.

Meer over: