Ga naar de inhoud

Waarom je deze zomer absoluut niet zonder een buitenkeuken kunt

Update:

Nu de zomer in volle gang is, is er één element dat je buitenruimte kan transformeren en je zomerervaring naar een hoger niveau kan tillen: een buitenkeuken. Van gezellige barbecues tot culinaire hoogstandjes onder de open lucht, een buitenkeuken biedt talloze voordelen die deze zomer tot een onvergetelijke maken.

Hier zijn redenen waarom een buitenkeuken een absolute must-have is deze zomer. Lees ook wat je allemaal nodig hebt voor zo’n mooie buitenkeuken.

6 redenen om een buitenkeuken aan te schaffen

  1. Te beginnen met ultieme gastvrijheid. Met een buitenkeuken kun je moeiteloos gastvrijheid tonen aan je vrienden en familie. Je kunt samen genieten van het buitenleven terwijl je maaltijden bereidt en gesprekken voert. Het is de perfecte gelegenheid om een ontspannen en informele sfeer te creëren.
  2. Denk ook aan de variatie in koken. Een buitenkeuken opent de deur naar diverse kookmogelijkheden. Je kunt niet alleen grillen en barbecueën, maar ook pizza’s bakken in een steenoven, roken, bakken en nog veel meer. Dit biedt een breed scala aan opties om je culinaire creativiteit te verkennen.
  3. Een buitenkeuken houd het binnen koel. Koken in de zomer kan binnenshuis zorgen voor warme temperaturen. Met een buitenkeuken voorkom je dat de hitte zich ophoopt in je huis en kun je comfortabel buiten koken terwijl je geniet van een verfrissende bries.
  4. Koken in de buitenlucht brengt je dichter bij de natuur. Je kunt de geur van de buitenlucht opsnuiven terwijl je je favoriete gerechten bereidt en de zonsondergang bewondert.
  5. Een buitenkeuken verandert je achtertuin in een entertainmentparadijs. Nodig vrienden uit voor een gezellige avond met heerlijk eten, goed gezelschap en een prachtige ambiance onder de sterren.
  6. Tot slot: de verhoogde woningwaarde. Een goed ontworpen en functionele buitenkeuken kan de waarde van je huis verhogen. Potentiële kopers zien het als een aantrekkelijk kenmerk dat de levensstijl en het comfort van het huis verbetert

Een buitenkeuken, wat is het precies

Met een buitenkeuken heb je alle gemakken van een keuken in je tuin. De meeste buitenkeukens hebben een grill, wastafel, een kookeiland, een pizzaoven en een koelkast. Lijkt het je wat? Bedenk dan goed van tevoren wat je precies wilt. Wil je af en toe een hamburger bakken, of wil je complete maaltijden gaan bereiden? Als je het groot aan wilt pakken, heb je verlichting, stromend water en een koelkast nodig. Dit hangt natuurlijk wel van je ruimte, budget en wensen af.

TIP: kijk goed wanneer apparatuur om buiten te koken het goedkoopst is. Vaak zijn barbecues en andere apparaten in het voorjaar veel duurder dan in het najaar.

Is een buitenkeuken iets voor jou?

Een keuken in de tuin is een grote investering. Neem alleen een buitenkeuken als je elk weekend in de tuin staat te koken én je toe bent aan wat (culinaire) uitdaging. Vind je het tijd om na die ontelbare hamburgers, spareribs en spiesjes, eindelijk eens een fatsoenlijke, complete maaltijd te koken in je tuin? Dan is een buitenkeuken iets voor jou.

Wat heb je nodig voor een buitenkeuken?

1. Een geschikt kooktoestel

Om te beginnen: een geschikt kooktoestel. Deze zijn net wat uitgebreider dan een gemiddelde barbecue. Voor een keuken in de tuin zijn grote, mobiele systemen met meerdere gaspitten en keukenkastjes ontwikkeld en geschikt om in te bouwen.

2. Een gaspit of oven

In een buitenkeuken kook je meestal op gaspitten, omdat dit het makkelijkst is en het minste ruimte inneemt. Maar dan mis je wel het authentieke kookgevoel. Daarom kiezen veel mensen voor een steenoven, tuinoven of pizzaoven. Staat leuk, is gezellig, biedt opbergruimte én deze ovens hebben meer mogelijkheden dan een gaspit. Het is wel wat duurder, maar het is de investering zeker waard.

Vergelijk tuinovens en pizza ovens

3. Een koelkast

In de winter heb je vaak geen koelkast nodig, maar in de warme zomers wel. Als je de keuken van alle gemakken wilt voorzien, kies dan voor een koelkast. Dan heb je alles binnen handbereik en houd je echt alles buitenshuis. Nooit meer zandvoeten in huis, heerlijk!

4. Een overkapping

Om al deze spullen met een gerust gevoel neer te zetten, heb je een overkapping nodig. Dit houdt alles droog en maakt het mogelijk om zelfs bij regen in de tuin te koken. Kies voor een stevige overkapping om er zeker van te zijn dat je spullen niet beschadigen.

5. Keukengerei

Borden, bestek, glazen… Je kunt natuurlijk alles van binnen naar buiten halen, maar het is wel zo handig als je alles dubbel hebt. Ook heb je vaak andere pannen nodig voor het kookstel. Vergeet je ook de kruiden niet? Het geeft een stoere uitstraling als je je messen of ander kookgerei aan de muur hangt. 

6. Een eettafel

Ook een tafel is noodzakelijk. Kijk goed naar de ruimte om de grootte van de tafel te bepalen. Als je wilt dat je etentje nooit in het water valt, zet dan ook de tafel onder de overkapping.

7. Aansluitingen voor gas, water en elektriciteit

Aansluitingen voor gas, water en elektriciteit zijn in een goede buitenkeuken onmisbaar. Waar komt de aansluiting, wat heb je precies nodig en wie gaat het regelen? Denk hier goed over na, voordat je buitenkeuken op een plek zit zonder aansluitingen.

8. Gezelligheid!

Wat leuke (tuin)accessoires maken je buitenkeuken helemaal af. Wat dacht je van gezellige kaarsjes, mooie kleedjes en vrolijke kussens? Dit is natuurlijk niet nodig, maar maakt je buitenkeuken wel extra sfeervol. Laat de visite maar komen!

Nieuwe tuinaccessoires kopen

Voordelen van een buitenkeuken

  1. Gezellig buiten koken, koken was nog nooit zo leuk!
  2. Verlenging van je eigen keuken
  3. Zeer compleet en veel werkruimte
  4. Geen sterke geuren meer in huis
  5. Te gebruiken voor grote groepen
  6. Ontspannener koken
  7. Het geeft je tuin een moderne look
  8. Geen rommel in huis

Nadelen van een buitenkeuken

  1. Past niet in een kleine tuin
  2. Alle kookgereedschappen dubbel aanschaffen
  3. Afhankelijk van het weer
  4. Gas, water en elektriciteitsaansluiting meestal vereist
  5. Veel onderhoud (met name zonder overkapping!)
  6. Hoge prijs

Meer over: