Ga naar de inhoud

Wint Feyenoord de halve finale, dan zijn dit de gevolgen voor Ajax!

Update:
Ajax Feyenoord Europa Leaque

De spanning in het Nederlandse voetbal loopt hoog op met de halve finales van de KNVB Beker. Voor Ajax staat er veel op het spel. Een overwinning van Feyenoord in de beker levert de Amsterdammers een directe plaats op voor Europees voetbal. Alleen hebben ze dan wel een ander probleem. De Ajax’s thuiswedstrijden zijn in gevaar door concerten van De Toppers. Die gaan definitief niet verkassen!

Concurrenten in de eredivisie, maar in het bekertoernooi zijn FC Twente, AZ en Ajax gebaat bij succes voor Feyenoord! Lees in dit artikel over de kansen en bedreigingen voor een ticket naar de Europa League.

De weg naar de Europa League: kansen en obstakels

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Als Feyenoord vanavond naast de beker grijpt en Ajax op de 5e plek blijft, wacht hen de play-offs. En niet zomaar play-offs, maar voor een minder begeerd ticket: de voorronde van de Conference League in plaats van de Europa League.

Een direct ticket voor de Europa League hangt af van de uitslag van de KNVB Beker. Normaal gesproken zou de winnaar direct naar de Europa League gaan.

Gevolgen voor Feyenoord?

Voor Feyenoord, die momenteel 2e in de eredivisie en in lijn voor de Champions League, heeft dit minder toegevoegde waarde. Mocht Feyenoord binnen de top 3 blijven, dan schuift het ticket door naar AZ als nummer 4.

De huidige status zorgt ervoor dat Ajax, als nummer 5, niet door de nacompetitie hoeft, mits de situatie zo blijft. Maar, met clubs als Go Ahead Eagles, NEC en FC Utrecht die de druk op Ajax opvoeren, blijft het spannend tot de laatste speelronde.

Het belang van de halve finales

De eerste halve finale tussen NEC en Cambuur, waarin NEC met 2-1 won na verlenging, zorgde al voor wat verrassingen.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

En de finaleplaats van NEC zet extra druk op Feyenoord en FC Groningen. Deze wedstrijd maakt uit wie de tegenstander zijn op 21 april in De Kuip.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Voor Ajax hangt hun kans op de Europa League niet alleen af van hun eigen prestaties. Maar ook van die van Feyenoord in de beker.

Europese ticketverdeling bij bekerwinst Feyenoord

* Op basis van huidige stand

De plek, Club en Europees ticket

1PSVGroepsfase CL
2FeyenoordGroepsfase CL
3FC Twente3e voorronde CL
4AZGroepsfase EL
5Ajax2e voorronde EL
6Go AheadPlay-offs
7NECPlay-offs
8FC UtrechtPlay-offs
9SpartaPlay-offs

Ajax’s thuiswedstrijden in gevaar door concerten van De Toppers

Daarnaast kan een eventuele deelname aan de play-offs voor Ajax problemen opleveren met de planning. Dit omdat eind mei de concerten van De Toppers plaatsvinden in de Johan Cruijff Arena. Dit staat eventuele thuiswedstrijden in de weg.

Hoe groot is de kans dat de Toppers de concerten verplaatsen?

Nihil! Deze week was Gerard Joling nog te horen op de radio hierover en hij benadrukte dat ze echt niet van plan zijn om de concerten elders te geven. Het is een hele organisatie om het stadion in te richten voor de concerten, dat duurt dagen. Ze kunnen dat niet voor 1 dag opnieuw af- en opbouwen. Hij zei ook ‘zo goed gaat het niet met Ajax, dus ze kunnen de wedstrijd ook bij mij in de achtertuin spelen’.

De uitkomst blijft ongewis, met de cruciale wedstrijden nog te spelen.

Bron: Eindhovens Dagblad
Foto: Photocreo.

Meer over: