Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Goed idee? Deuren dicht van winkels met airco

In Parijs moeten winkels verplicht hun deuren dichthouden wanneer zij de airco in de winkel aan hebben staan. Dit om energieverspilling te voorkomen. Is dit voor Nederland ook een idee?

Ook hier is duurzaamheid het gesprek van de dag.

Tekst gaat onder de advertentie verder.

Dichte deuren in Parijs

Vanaf begin deze week moeten alle winkels in Parijs hun deuren dichthouden, om te voorkomen dat de energie van de airconditioning verspild wordt met het warme weer. "Open deuren zijn niet normaal in een klimaat- en energiecrisis", zei de burgemeester Anne Hidalgo hierover. Winkels die zich niet aan de regel houden riskeren een boete van 150 euro.

Momenteel denkt de Franse regering erover om de regel landelijk in te voeren. Dit wordt een onderdeel van het plan van president Macron om het energieverbruik in het land de komende 2 jaar met 10 procent te verminderen. 

Ook in Nederland?

Dit roept natuurlijk de vraag op: gaat deze verplichting er voor Nederlandse winkels ook komen? Er zijn voor- en tegenstanders van het idee. Zo is de politieke partij D66 voorstander. De partij beseft dat zo'n regel lastig te handhaven is met de huidige personeelstekorten. D66 pleit er daarom voor om mensen bewuster te maken van de gevolgen van energieverspilling, zodat zij zelf een beslissing kunnen maken.

De belangenvereniging van winkelieren, INretail, is tegenstander van het sluiten van deuren. Zij denken dat winkeliers klanten mislopen, omdat een gesloten deur er niet uitnodigend uitziet. Zij vinden dat winkeliers zelf moeten kunnen bepalen of zij hun deuren gesloten willen houden of niet. "Een algemene, landelijke regel zou er voor kunnen zorgen dat er geen ongelijkheid tussen winkels ontstaat en er geen winkel wordt benadeeld omdat zij milieubewuster zijn", suggereert cosumentenpsycholoog Patrick Wessels op MSN.com.

Voordelen van dichte deur

Winkeliers die zelf al hebben besloten om de deuren van de winkel dicht te houden, zien alleen maar voordelen. Het is goedkoper en duurzamer. Bovendien zeggen zij geen klanten mis te lopen, omdat zij een duidelijk bord op de deur hebben waarop staat dat ze open zijn. Toch denkt nog niet iedereen er zo over. Een landelijke regel in Nederland lijkt er (voorlopig) nog niet in te zitten.

Lees ook:

Bron: MSN.com, NOS
Auteur: Quirine Brouwer