Ga naar de inhoud

Tweedehandswebsites: Ongelooflijk! Deze spullen staan online te koop

Update:

Het is niet zo moeilijk om een tweedehands artikel te vinden op internet. Er is veel keuze  wanneer je online een goedkoop vervangend exemplaar zoekt voor je kapotte wasmachine of gestolen fiets Je kunt kiezen uit een groot aanbod van platformen: marktplaats.nl, speurmarkt.nl, eBay.nl, marktnet.nl, tweedehands.net, speurders.nl, aanbodpagina.nl, antiekmarkt.nl en advertentiegratis.nl.

Dat er voor deze ieder wat wils is, blijkt wanneer je iets langer scrolt op de tweedehands sites. We hebben een overzicht gemaakt van de meest opvallende (en soms bizarre) items die te koop staan.

1. Seksartikelen

Wie interesse heeft in een zware sexpop met zware gel borsten, en ervan houdt een beetje bij te klussen kan voor € 999,- de knappe Lola van Iron Tech doll overnemen en repareren. Ze is ‘zo goed als nieuw’, heeft een paar plekjes op de buik, een klein schaafje op haar nek, een plekje op haar elleboog en haar voet zit los. De sekspop is te vinden op tweedehands.net. Deze site heeft een uitgebreid scala aan seksartikelen en je kunt er ook terecht voor stainless steel anaalpluggen, kuisheidskooien en erectiepillen. Voor € 25,- mag je aan een gedragen dames slipje ruiken. 

2. Heks

Ben je wat conservatiever van aard, dan snuffel je op aniekmarkt.nl naar kunst en antiek. Voor € 57,50 vind je al een heks met lantaarn waxine theelicht houder. Op Marktplaats vind je een uitgebreid aanbod aan heksenketels. 

3. Kiss the Dragon contactlenzen

Houd je van een majestueuze rode draak look dan kun je op tweedehands.net voor nog geen € 20 ‘“Kiss the Dragonoog” contactlenzen aanschaffen. Deze lenzen voorzien je ogen van een typisch reptiel oog motief. De lenzen zijn geschikt voor dierlijke kostuums, zoals draken, reptielen, dinosaurussen, meervoudige slangen, maar misstaan ook niet bij heksen kostuums, Mad Hatter kostuums en andere fantasy en science fiction personages. Niet echt wat je dagelijks nodig hebt, maar perfect voor Halloween of een themafeestje.    

4. Echte slangen

Houd je niet van nep, dan kun je bij Marktplaats terecht voor een echte slang. Een zesjarige Braziliaanse regenboogboa koop je al voor € 200,- per stuk. Heb je liever nog iets aparters? Dan kun je een bod uitbrengen op een albino boa constrictor. Op dezelfde site kun je voor het voedsel van de slangen terecht: voor € 30,- koop je 30 levende muizen. Een boa constrictor eet zowel levende als dode muizen. Op Marktplaats kun je voor € 40,- een levende kikker aanschaffen. Je kunt ook bieden op een trio baardagamen met betonplex terrarium. 

Let op: Elke van Gils, adviseur Wildlife van het Wereld Natuur Fonds, raadt aan om eerst op te zoeken of het legaal is om dit dier te houden. De huidige lijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is er alleen voor zoogdieren. In de tussentijd kunnen consumenten de verkoper checken. Is het een geregistreerde verkoper, vereniging of platform? Ze geeft aan dat die meestal een beleid online hebben met betrekking tot illegale handel. Je kunt zelf googelen of het mogelijk is de soort in gevangenschap te kweken. Als dat niet zo is, dan weet je dat ze uit het wild gehaald zijn. Bij twijfel kun je ook altijd even de RVO-CITES afdeling een mail sturen. 

5. Opgezette dieren

Opvallend is het grote aanbod van opgezette dieren op tweedehandssites. Zo kun je op Marktplaats bieden op vliegende salamanders, en vind je opgezette tijgers, beren, leeuwen en koppen van wilde zwijnen. 

Volgens Elke van Gils is handel in beschermde diersoorten niet in alle situaties verboden. Ze legt uit dat dit afhankelijk is van een aantal factoren, bijvoorbeeld wanneer het dier gedood is of om welke diersoort het gaat. Voor sommige beschermde diersoorten is handel verboden, in andere gevallen is een CITES-vergunning nodig. Dit geldt ook voor de producten die ervan gemaakt worden. Op de CITES soortenlijst staat welke dier en plantensoorten onder de bescherming van CITES vallen en welke regels omtrent handel van toepassing zijn. 

Afspraken over handel in beschermde planten en dieren

Van Gils geeft aan dat het lastig is om verder onderzoek te doen wanneer handelaren in het bezit zijn van de benodigde papieren. De herkomst van het dier en de manier waarop het Nederland is binnengekomen is dan moeilijk te achterhalen. 

6. Wapens

Op de tweedehands sites kun je gedeactiveerde en antieke wapens kopen. Maar ook jachtgeweren, (luchtdruk) pistolen, schietkasten en wedstrijd pistolen. 

7. WO2 artikelen

Opvallend is ook de grote collectie artikelen die afkomstig zijn uit de Tweede Wereldoorlog. Zo vind je originele Duitse postzegels met een afbeelding van Adolf Hitler uit 1941, een origineel bureaublad van de Luftwaffe met een stempel met adelaar en hakenkruis en een Belgisch 75 mm luchtdoel geschut uit de Tweede Wereldoorlog. Het luchtdoelgeschut is wel onschadelijk gemaakt. 

Let op: In Nederland is het verboden om wapens te bezitten of gebruiken. Ook nepwapens zijn verboden. Sportschutters of jagers mogen wel bepaalde wapens gebruiken. Dan moeten ze over de juiste vergunningen beschikken en zich aan de wet houden. Zonder vergunning is het verboden om een wapen te hebben of te gebruiken. 

Verboden wapens zijn onder andere pistolen, boksbeugels, stiletto’s, revolvers, geweren, werp- en vlindermessen, katapulten, handgranaten, militaire wapens, alarmpistolen, maar ook een spuitbus met pepperspray. Je mag geen nepwapen hebben of gebruiken. Dat zijn wapens die heel erg op echte wapens lijken en dat kan gelden voor speelgoedwapens. Kruisbogen, wapenstokken, zwaarden, harpoenen en sommige luchtdrukwapens mag dan weer wel. Soms ook niet: zo mag je ze niet dragen of zichtbaar hebben op de openbare weg. Munitie is ook verboden.

Meer over: